Riportermikrofonok

Január 20-án tartottuk az MKTHK – Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége – első sajtótájékoztatóját a média képviselői számára. A rendezvény a fővárosában zajlott, Sivaráma Szvámi – Egyházunk vezető lelkésze – és több Krisna-hívő részvételével.

A média részéről tizenheten voltak jelen – köztük MTI, Kossuth Rádió, MTV
stb., illetve egy utazási iroda képviselői is.

Eredmények is születtek: az utazási iroda szeretne partnerkapcsolatot Krisna-völggyel, az MTV pedig lépéseket tesz egy az “Öko-völgy” programunkat bemutató film esetleges forgatásáról.

Az eseményről néhány fénykép is készült:

I. MKTHK Sajtótájékoztató Budapesten

Az alábbi cikk jelent meg a médiában:

Krisna-tudat a válság ellen

Tudatváltozásra, másképp gondolkodásra van szükség, hogy a társadalom túllépjen nemcsak a gazdasági, hanem az energia-, a pénzügyi és az élelmiszerválságon is – hangsúlyozta Sivaráma Szvámi, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének vezető lelkésze a keddi sajtótájékoztatón.

“Nem kell mindenkinek királyként élnie, fogadjuk el saját kvótánkat” – tette hozzá a vezető lelkész, aki szerint az emberek jelenleg a válság rabszolgái.

Tornóczky Gusztáv (Krisna-nevén Govardhana Dász) kommunikációs referens az MTI-nek elmondta: a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége azt vallja, hogy a válságot komolyan kell venni. A megoldást pedig az önfenntartásban, az ökológiai gazdálkodásban és a takarékosságban látja. Ez ugyanis náluk, a somogyvámosi Krisna-völgyben bevált.

Az immár 15 éve működő Kulturális Központ és Biofarm 230 hektáros területén 130 lakos él. Az ökofalu – amely egy Európában egyedülálló, faluközösség -méretű kísérlet – élen jár abban, hogy gyakorlati oldalról közelíti meg a fenntarthatóság problémáját. Az ott élők olyan életmódot követnek, amelynek célja a társadalmi, gazdasági és ökológiai fenntarthatóság – fogalmazott a Krisna-völgy idegenforgalmi vezetője.

Hosszú Zoltán (Rádha Krisna Dász) az MTI kérdésére válaszolva elmondta: 2009-ben százmillió forint nagyságrendű beruházást terveznek az ökofaluban: várhatóan 3 hónap múlva elkészül a szennyvíztisztító, év közepére befejeződik 14 szenthely építése, még idén elkészül az Ökoporta, de tervezik egy 400 méter mély kút fúrását és egy növényház építését is.

Kun András tudományos igazgató szerint a Krisna-völgy példa arra, hogy a fenntarthatóság a gyakorlatban megvalósítható. Tapasztalataikat másokkal is szeretnék megosztani, ezért indították útjára az Öko-völgy Programot, amely több felsőoktatási és kutatási intézmény, valamint a kísérleteknek és a gyakorlati megvalósításnak egyaránt helyet adó Krisna-völgy együttműködésével jött létre.

A programban számos felsőoktatási és kutatási intézmény, civil szervezet és szellemi műhely vesz részt. A Krisna-völgy lehetőséget biztosít számukra, hogy kutathassák, illetve a gyakorlatba is átültethessék a fenntarthatóság megvalósításának módjait. Ezzel párhuzamosan fontos cél az eredmények és tapasztalatok átadása, a módszerek bemutatása minden érdeklődőnek.

Forrás: MTI

Több online médiában is megjelent a cikk:

http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=10&article_id=118630

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=440606