Egy év a zöldségkertben

Krisna-völgy biokertészete a faluközösségnek immár két és fél évtizede szolgál – a természettel együttműködve – egyik éléskamrájaként. Az önellátáson kívül a kert célja a hagyományos, szelíd zöldségtermesztés módszereinek, eszközeinek, filozófiájának bemutatása és átadása a látogatók számára. Jelen írás a zöldségkert egy teljes szezonjáról ad rövid áttekintést.

Kezdetek

A szezon évről-évre a tervezéssel kezdődik: Mit, mikor és hogyan. Mivel az ember által létrehozott agroökoszisztémák (esetünkben a biokertészet) sokkal érzékenyebbek, mint a természetes rendszerek, fontos a jól átgondolt tervezés, különben az elkövetett ballépések láncreakció szerűen hathatnak nem csak a mi rendszerünkre, hanem a természetes rendszerek életére, összességében az egész bioszféra életére is. Jól megfigyelhető ez a jelenségsorozat napjainkban. Egy jól átlátható terv megfelelő kiindulási alapot ad az évnek. Ekkor készül a gazdasági terv, a veteményeskert ültetési terve -az egymást segítő növénytársításokat alapul véve-, és a vetésforgóban is elhelyezzük a növényeket úgy, hogy az egymásra és a környezetre gyakorolt hatásuk kedvező legyen. Kiválasztjuk az igényeinknek (korai, késői, friss fogyasztás, tárolás…) legmegfelelőbb fajtákat, számba vesszük az eszközöket, előkészítjük a palántázót. Közben az üvegház még télvíz idején is szolgál frissen szedhető terményekkel, hidegtűrő levélzöldségekkel, a terménytárolóból pedig szükség szerint hozzájutunk a hosszú tárolási idejű zöldségek és a különböző módszerekkel – főleg befőzéssel – tartósított élelemhez.

Március eleje

Február végén, március elején kezdődik a palántanevelés a magvetéssel. Erre a kis süllyesztett, kályhával fűtött üvegházainkat használjuk. Zömében saját magfogásunkat vetjük vissza, erre a konstans fajták a legalkalmasabbak. Palántaneveléssel előrébb hozhatjuk a betakarítás kezdetét és nagyobb termésátlagot érhetünk el. Főleg a melegigényes növényekből nevelünk palántákat. Hasznos a magokat vetés előtt komposztteában vagy gyógynövényes lében áztatni, javítja a kelési arányt, véd a palántadőlés ellen.

Az üvegházban és a fóliában közben „felébredtek a téli álomból” az ősszel vetett zöldségek: rukkola, koriander, fejes saláta, melléjük kerülhet a hónapos retek, kínai kel és a változatos íz- és színvilágot adó keleti levélzöldségek.

Amint az időjárás engedi, kezdődik a kinti területek előkészítése a vetéshez. A talaj megfelelő tápanyagutánpótlására a tehénvédelmi központunkból kapott istállótrágya, a növényi hulladékokból, istállótrágyából készített komposzt és a kőzetőrlemények szolgálnak. A hidegtűrő növények (ilyen pl. a sárgarépa, fehérrépa, borsó…) megfelelő időjárás esetén már vethetőek, a sorközökbe pedig érdemes spenótot vetni: korán kel, takarja és lazítja a talajt, megúszhatunk vele néhány kapálást, virágzás előtt kitermelve a sorok közé terítve kiváló zöldmulcs alapanyag. Azokba a sorokba és területekre, ahova csak később kerülnek növények, mustárt vethetünk. Javítja a talaj szerkezetét, gyors takarást biztosít, riasztja a kártevőket, később pedig mulcsnak sem utolsó. A talaj állandó takarását meghálálják a talajlakó élőlények, cserébe felássák és a növények számára könnyen felvehető tápanyagokkal töltik meg a talajt kis barátaink.

Április-május

Áprilisban helyére kerül a krumpli, folytatódik a vetés, edződnek a palánták, a korai zöldségfélék már alapanyagot adnak a konyháknak.

Májusban a palánták már végleges helyükre kerülnek, a fóliák és az üvegház megtelnek lakókkal: paradicsom, paprika, uborka, karela és okra palántákkal.

Kártevők legjobb ellenszere

A krumplisorok között suhognak a kapák, menetrend szerint megérkeznek a zöldségnövények „kártevői” kisebb-nagyobb számban.

A legkifizetődőbb védekezés ellenük a megelőzés, az élő talaj, az erős növények és a fajgazdagság. Ha mégis elszaporodnának különböző növényi ledvekkel, komposztteával, fahamuval védekezhetünk.

Nyári munkák

Hamar megérkezik a nyár, a tavaszi munka gyümölcseinek javát ilyenkor arathatjuk le. Megállás nélkül folyik a szedés egészen szeptember végéig, nagy mennyiségű zöldség kerül feldolgozásra ilyenkor a befőzőüzemben. Befőttek, csatnik, savanyúságok, zöldségkrémek készülnek belőlük.

A nyár elejéig lekerülő termények helyére júliusban és augusztusban másodvetésként sokféle növény jöhet szóba: a különböző káposzta féléktől kezdve a salátaféléken át a gyökérzöldségekig. Másodvetésre főleg a rövid tenyész idejű fajtákat érdemes használni.

Őszi hónapok

Az őszi hónapokban a tárolásra termelt zöldségek betakarítása folyik (sárgarépa, burgonya, cékla, sütőtök…), ezek mind a terménytároló pincébe kerülnek és egészen a következő szezon elejéig kitartanak. A betakarításban az ökreink nagy segítséget nyújtanak.

A fő növények lekerülése után a fóliákat és az üvegházat ismét a hidegtűrő spenót, salátafélék, koriander veszik birtokba, a külső területeken pedig gondoskodunk a téli talajtakarásról: a gyorsan fejlődő mustár kiváló erre, mire a tavaszi munkákra kerül a sor, a gereblyével könnyen szétmorzsolható maradványai borítják a talajt.

Ha szeretnéd látni mindezt élőben, Krisna-völgy és a biokertészet az év minden napján látogatható. Sőt, tanfolyamaink lehetőséget adnak a műhelytitkok elsajátításához, tapasztalataink átadásához.

 

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!

4 hozzászólás

  1. Kedves Márta! Köszönjük szépen az értékes tapasztalatodat! Ha használsz facebookot, akkor Krisna-völgy oldala mellett van már a kertészetnek is külön felülete: Krisnakert az oldal neve. Ide közvetlenül a kertészeti illetékeseknek elküldhetnéd az értékes tapasztalatodat akár egy kommentben, akár üzenetben. Ha nem használsz facebookot, ez az e-mail fiókjuk: [email protected] Kellemes Adventet és jó egészséget kívánunk!

  2. Hokkaidó tök nálam ebben az évben a konyhában ahol a magokat szárítottam egy db kihullott egy kis tálkába, és kicsírázott. Kíváncsi voltam râ hogy fejlődik-e tovább az ablakba. Hát szépen növekedett, tavasszal a fóliasátor egyik sarkába ültettem el. Mivel a fóliát a nyáron már leszedjük, ezért újra megnövekedett a hely ahol futhatott tovább. Végül a nővény sok elágazással kb. 15m hosszúra megnőtt és beérett rajta 12 db tök. Jövőre is palántából fogom el ültetni, mert úgy látszik jobb ha korán fejlődésnek indul.

  3. Kedves Margit! Kertészeti kérdésekben, kérem közvetlenül érdeklődjön a [email protected] e-mail címen vagy a +36307003836-os telefonszámon a vegyszermentes zöldségkertészetünk vezetőjétől, Antal Balázstól vagy Krisnakert facebook oldalán. Köszönjük szépen a megkeresését.

  4. Hare Krisna!
    Tavasszal olvastam egy cikket valamelyik oldalon az idei sűtötök ültetésről /vetésről/…olyan területre, mely zöld növényzettel borított – leírás szerint kísérletként…Csak a növény helye körül volt egy tisztított kis terület. Ekkor már én magam is – először – így vetettem a magokat…szintén új módszerként. Kérdésem: hogyan fejlődnek a növények? Nálam – bár nem biztos, hogy a nem “tiszta” terület az oka, de nem bíztató a növények állapota….Hat tövön – melyek elindultak – összesen kettő db kis tök látszik /Hokkaido/..Köszönöm szépen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük