150_Koppány_György_Szertartás

Meghívhatunk vendégségbe, Krisna-völgy szívébe? A közel 300 hektáros területen fekvő Krisna-völgy valójában lelki közösség, központja a Szentély. Mi lehet az az erő, ami olyannyira el tudja rabolni az emberek szívét, hogy önként

 változtatnak régi szokásaikon? Hiszen, az itt élők számos, a hétköznapi ember számára szükségesnek vélt tevékenységet hagynak maguk mögött, hogy e közösség részei lehessenek. Kíváncsiak vagytok rá? Én elindulok, és fényt derítek az igazságra! Velem tartasz Te is?

 

540_Botanikus_kert

Meg is érkeztünk Krisna-vögy bejáratához. Megváltottuk jegyeinket és útnak indultunk a kapott útmutatások alapján. Átszeltük a Isodyana Botanikus kertet, meglátogatunk néhány bordó, hagymakupolás szent helyet, barátságot kötöttünk a tavakban élő óriás halakkal és megcsodáltuk az utunkba eső virágszigeteket. Megküzdöttünk az utolsó emelkedővel is miután elérkeztünk a farm legnagyobb épületéhez.

Első látásra nem is gondoltuk, hogy mi vár ránk, hiszen nem egy szokványos templomépület felé vezetett utunk. Végigsétálva a virágos pihenőkkel tarkított lépcsőkön, tradicionális viseletben egy Krisna hívő fogad bennünket. Indiai kelmék és a füstölők illata már sejteti, hogy elértük célunkat. Itt állunk a templom bejáratánál. Krisna-völgy e legfontosabb szent épületét más néven Mandírnak is hívhatjuk.

540_Szabo_Jozsef_Krisna_hívő

Sok érdekes információt mesél nekünk vendégvezetőnk, majd beljebb invitál bennünket, feltárva ezzel a Krisna-hívők szívét. Először egy kerengőbe cseppenünk, melynek falait színes domborművek díszítik, valamint egy virágokkal ékesített tavat és egy teraszt öveznek.

Végigsétálva a folyosón egy távol keleti hangulatot árasztó impozáns teremhez érünk. Olyan érzés kerített hatalmába, mintha ezzel a pár lépéssel több ezer kilométert szeltünk volna át, hiszen megérkeztünk az ősi India mély lelki kultúráját feltáró szentélyébe.

 

De mi lehet különleges egy szentélyben? Azt mesélik a hívek, hogy itt lakik valaki… Ezért kérésükre úgy lépünk be az ajtón, mintha vendégségbe mennénk. Kopogunk, majd összetesszük kezünket így üdvözöljük a ház urát és úrnőjét. Vajon itt valóban laknak? Körbe nézve, a boltíves, üvegtetős, világos szentélyben számos művészeti alkotást megjelentető tér tárul elénk.

540_templom

Festmények, domborművek, Murti szobrok, szent növények és a rengeteg virágdísz… oly sok információ első pillantásra. Vendégvezetőink útmutatása nélkül akár el is veszhetnénk az új impulzusok tengerében. Tájékoztatásukkal, kedves szavaikkal viszont számos érdekes, a Krisna hívők kultúrájára, filozófiájára vonatkozó érdekességet ismerhetünk meg, mely egyértelművé teszi a templomszobában található művek jelentőségét. Így biztosan nem hagyjuk ki a szentély legfontosabb pontjainak szemügyre vételét.

 

270_dr_Tóta_Krisztián_Krisna-völgy_20160416_13 (1)

Úgy hírlik, a templomban mindig vár ránk valaki… Lehet szemnek láthatatlan, de körülnézve a templomszobában, valami mégis feltűnik. Megtapasztalva az itt élők odaadó gondoskodását, mely a tisztaságban, az oltár díszítésében, a szerzetesek mozdulataiban, imáiban észrevehető, különleges élménnyel tölti el a látogatókat. A szeretet megnyilvánulásai ezek. A nyugalom, amit sugároz a hely, ebből táplálkozik. A Krisna hívők mesélik, hogy minden reggel itt imádkoznak, mantráznak, erőt merítenek a nap további részéhez. Ennek megfelelően ápolják a kapcsolatot a mindenki szívében élő Istennel, mely az oltáron Krisna képében jelenik meg.

 

 

A hívek azt mesélik, hogy a Búcsúra már hetek óta készül az Isteni pár, hiszen méltó fogadtatásban  szeretnék részesíteni a Krisna-völgybe érkező látogatókat. TÉGED IS! Ezen a napon felöltik legszebb ruháikat, ékszereiket, a legügyesebb művészeket kérik, hogy díszítsék őket indiai mintákkal, mert szeretnék, hogy mindenki elégedetté váljon.

540_dr_Tóta_Krisztián_Krisna-völgy_20160416_12

Különleges lehetőség ez a több ezer kilométeres térbeli utazás. Ki miért dönt úgy, hogy elkötelezi magát ennek a kultúrának? A válaszok nagyon színesek, hiszen a Krisna-völggyel való találkozást szinte mindenki egyedi módon éli meg. Ezt az élményt nem érdemes kihagyni!

A Búcsú alkalmával invitálunk Téged is,
LÉGY VENDÉGÜNK a Krisna-völgyi Mandírban!

weblapra 540pixel

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával  fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!