A kert története

Somogyvámos határában 1993-ban alakult meg a Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm. A Krisna-völgyben található védikus templom nemzetközileg is ismert zarándokhely a Krisna-hívők számára.

Az itt élő közösségnek fontos volt, hogy a zarándokhelyhez és a vendégfogadáshoz méltó környezetet teremtsen, amely esztétikus tájképi megjelenésével, változatos kiültetésekkel teret ad az elmélyüléshez, a meditációhoz, a szakrális élményhez, és a kikapcsolódáshoz egyaránt.

A 11 hektáros botanikus kertet 2001-ben alapították, amely azóta is folyamatos fejlesztés alatt áll. Nevét egy nyugat-bengáli archaikus szent ligetről (Isodyana) kapta. Helytörténeti szempontból érdekes, hogy Somogy-vámos két legidősebb fája is a területen él. A millennium idején, 1896-ban a falu lakói elültettek hét kocsányos tölgyet (Quercus robur) a hét vezér emlékére, amelyből mára kettő maradt életben, és a táj meghatározó elemei.

A Krisna-völgy tájgazdálkodásának legfontosabb jellemzője érvényesül a Botanikus Kert esetében is: kisebb mozaikfoltokat hoznak létre, amelyek fokozatosan sokszínűbb, természetesebb, és ezáltal fenntarthatóbb táji környezetté formálódnak. Ez a természet általános modellje, ezért egyértelmű volt az is, hogy a kialakításnál a nagy kertépítészeti stílusirányzatok közül a tájképi kertre esett a választás.

Egy 3 km hosszú zarándokútvonal mentén tizennégy – külön kiépített – szent kert is található. Kiemelt szempont volt az is, hogy kipróbáljanak olyan növényfajokat és -fajtákat, amelyeknek valamilyen hasznosítása az önellátást szolgálja. A sokféle haszonvétel közül szóba jöhettek a gyümölcsök, magvak, díszítő- és kézműves alapanyagok, virágok, gyógynövények, méhlegelők, stb.

 

Ugyancsak cél volt olyan hazai és egzóta növényfajok gyűjteményes keretbe válogatása, amelyek a legszebben díszlenek nálunk, illetve tűrik, elviselik az éghajlatváltozás hatásait, a fokozódó időjárási szélsőségeket. A növénycsoportok kialakításánál – természetesen a tájesztétikai szempontok figyelembevételével – az adott növényfaj ökológiai igényei a mérvadóak.

Somogy változatos talajtani és mikroklimatikus adottságai jó lehetőséget kínálnak arra, hogy egymáshoz viszonylag közel kerülhessenek a nedvesség- és páratartalom szempontjából igényesebb, valamint a szárazságot jobban tűrő fajok. A változatosabb mikroklíma kialakulását segíti még a völgyben található két nagyobb, és négy kisebb felületű dísztó.

Az egzóta gyűjtemény döntő része olyan fajokra alapul, amelyek kötődnek a védikus kultúra szellemiségéhez.

Érdekes fajok a botanikus kertben: nyugat-himalájai jegenyefe nyő (Abies pindrow) csodás kék tobozokkal, libanoni cédrus törökországi téltűrő változata (Cedrus libani subsp. Stenocoma), szépen színesedő lombú juharok gyűjteménye (Acer spp.), több tajvani borbolya (Berberis morrisonensis) lila bogyók tömegével, óriástobozú fenyő (Pinus coulteri), kínai tüskéssárgafa avagy szecsuáni bors (Zanthoxylum simulans), kínai datolya (Ziziphus jujuba) nagytermésű fajtái, sárgaszarv (Xanthoceras sorbifolium).

A mérsékelt övi bambuszok 14 fajjal képviseltetik magukat (elsősorban Phyllostachys spp.). Örökzöldekből előnyt élveznek az ehető magvú fenyők – mint a kínai dió-selyemfenyő (Pinus armandii), a platánkérgű fenyő (P. bungeana), nevadai cirbolya (P. flexilis), egytűs diófenyő (P. monophylla), mandulafenyő (P. pinea), karmos mandulafenyő (P. sabiniana).

A kert egyes területein és a gyümölcsösökben összesen 130 régi és új almafajta, 30 körtefajta kapott helyet, és számos régi, kárpát-medencei tájfajta, szilva, meggy, cseresznye vagy dió terem.

Nyitva tartás: egész évben, mindennap látogatható. Belépődíj: van, ez Krisna-völgy belépője Cím: 8699 Somogyvámos, Fő u.38. GPS: 46.569356, 17.683994 Honlap: www.krisnavolgy.hu

Terület: 11 hektár

Növényházak száma és területe: 1 x 72 m2, 1 x 180 m 2

Fajok és változatok száma: 950 fásszárú és 400 lágyszárú

Szakvezetés: megrendelhető

A botanikus kert területén (a környező erdősítéseket leszámítva) az eltelt 14 év alatt több mint 1500 koros fát és 60 000 erdészeti csemetét ültettek el.

Látogatói komfort: látogatóközpont; zárt oktatótér; fedett látogatói tartózkodó; mosdó/wc; büfé, vegetáriánus étterem; ajándék-/

kiadványbolt; kertészeti áruda; parkolási lehetőség; belső kerékpártároló és kerékpárkölcsönzés; rendezvénybefogadás;

játszótér, pikniklehetőség; részben akadálymentes

Tulajdonos/kezelő: Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm

Telefon: +36 85 540-002, +36 30 206-7332

E-mail: botanikuskert@krisnav

 

 

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!