„… A szent helyek szerte a földön azért vannak, hogy megtisztítsák az ember beszennyezett tudatát egy olyan légkörrel, melyet az Úr tiszta híveinek jelenléte hat át.” Szerencsénkre hazánkban is vannak ilyen helyek, Krisna eföldi kedvtelésinek helyszíne, Vrindávan mintájára.

„Ha valaki a szent helyekre látogat, nemcsak az ott lévő templomokat kell felkeresnie, hanem azokat a szenteket is, akik ott élnek, tanulnia kell tőlük, meg kell próbálnia tanításaikat mindennapi élete során alkalmazni, s így fokozatosan fel kell készülnie a végső felszabadulásra, a visszatérésre Istenhez. …Az Istenség Személyisége mindig tiszta híveivel van, cserébe tiszta szolgálatukért, amelyben nyoma sincs az anyagi motivációknak. Ezen tiszta személyek közös jellemzője, hogy a hiteles forrásokra hallgatnak, s az Úr dicsőségéről beszélnek, énekelnek és írnak. …” (részletek a Srímad Bhágavatamból)

 

Krisna-völgyben szent helyek egész sora kerül beavatásra a jövőben különböző ceremóniák keretében. A jelenlévő szent helyeken emlékművek is készülnek, amelyek tájékoztatásul szolgálnak majd mind a turisták, mind a világ különböző részeiről idelátogató hívők számára. Ezen emlékművek az Úr Krisna különböző földi kedvteléseinek színhelyeinek állítanak emléket. Az első zarándoklat (parikrám) idén ősszel került megrendezésre, melyen 3 napon keresztül mintegy 600 Krisna-hívő vett részt. A zarándoklat egy tűzceremónia keretében kezdődött el, melyet követően Sríla Sivaráma Szvámí Mahárádzsa, a magyarországi Krisna hívők vezető lelkésze elmondta, hogy e parikrám célja, elmerülni Krisna kedvteléseiben, amelyek segítenek abban, hogy felébredjen az Isten iránti elfeledett szeretetünk.
Az ősi védikus szentírás, a Srímad Bhágavatam szerint a szent helyek közös jellemzője, hogy aki ellátogat oda, automatikusan megtisztul; legyen bármilyen bűnös, azonnal kapcsolatba kerül a lelki élet atmoszférájával. A zarándokhelyek látogatása gyors lelki fejlődést eredményez.. Bár Isten mindenhol jelen van, a legkönnyebben a szent zarándokhelyeken lehet Őt megközelíteni, hiszen Ő maga mondja a szentírásokban, hogy ahol hívei transzcendentális tetteinek dicsőségéről beszélnek, Ő jelen van.