„Egyszerű élet és emelkedett gondolkodás.” E mottó jegyében jött létre 1993 tavaszán Somogyvámos határában a Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm. A formálódó faluközösség ide költöző tagjai többségükben a városi életmódot cserélték vidékire, és fokozatosan tanulták meg, hogyan élhetnek harmóniában önmagukkal, embertársaikkal és a természeti környezettel. A Völgyben jelenleg 140 állandó lakos él. Erőfeszítéseink eredménye azt mutatja, hogy a spiritualitással párosuló mértékletes életvitel a jelenkorban is valós, megvalósítható lehetőség.
A Krisna-völgyben élők világszemlélete India ősi védikus írásain alapszik, a hinduizmus egyistenhívő tradícióját követjük. A védikus ökofaluban találunk biokertészetet, tehenészetet, és méhészetet, vendégházat, éttermet, ajándékboltot, kézműves műhelyet, templomot és iskolát is. A családi háztartásokban a mosáshoz, főzéshez és takarításhoz szinte kizárólag természetes anyagokat használunk. A lábbelik, kalapok, játékok nagy része a helyi kézműves műhelyben készülnek; gyékényből, sásból, fából, vagy kukoricacsuhéból.


A faluközösség az ide látogatókkal is megosztja az egészséges életmód a biogazdálkodás, valamint a megújuló energiaforrások használatában szerzett tapasztalatait. Magyarországról, Európából és a világ más országaiból évente több mint harmincezer vendég érkezik, hogy megismerje az ősi elvek alapján működő társadalmi mintát. A turisztikai látványosságok megtekintésén túl az egyéni vendégek, a családok, az iskolás csoportok és a különböző szervezetek tagjai gyakran gyakorlati tanácsért is fordulnak a falvunk lakóihoz, hogy életmódjuk környezetkímélőbbé és természetesebbé válhasson.
A központ része a hazai és nemzetközi ökofalu-hálózatnak. Ennek szellemében, és a táj szépségének megőrzése érdekében mi, lakók igyekszünk minél kevesebb kárt tenni természeti környezetünkben. Jelenleg kétszáz hektáron folyik vegyszermentes gazdálkodás; gabonafélékből és gyümölcsökből teljesen, zöldségekből 70%-ban önellátó a közösség.


A Völgy lakóiként fontos feladatunknak tekintjük a tehenek védelmét. Jelenleg harmincöt szarvasamarha van az állományban, tehenek és ökrök is. Az idei évben kezdtük el egy indiai tehénfajta, a zebu meghonosítását, Magyarországon egyedülálló módon.
Az éghajlatváltozás globális problémáját személyes ügyünknek tekintjük, ezzel kapcsolatban dolgoztuk ki az Öko-völgy elnevezésű programot. A faluméretű kísérlet százötven önkéntes és több tucat intézmény összefogásával valósul meg. Utóbbiak saját kutatásaikkal és tapasztalataikkal járulnak hozzá a programhoz. A projekt megvalósulása során nyilvánvalóvá válik, milyen eredményeket lehet elérni, ha a környezettudatosság a mindennapi gyakorlatban is jelen van a közösség életében. Emellett a faluközösség életvitele az égető társadalmi problémák kezelésére is alternatívát mutat.
A környezetvédelem és a vízkészlet védelme mellett Krisna-völgy céljai között a széleskörű társadalmi szemléletformálás, valamint az egészségügyi prevenció népszerűsítése is szerepel.