„Krisna-völgy a nyugalom szigete”
– szokták mondani a hétköznapokon hozzánk ellátogató turisták.
Sokan közülük nem is sejtik, milyen itt az élet a fesztiválok idején. Szentírásainkban az áll, hogy a lelki világban, Krisna otthonában minden nap egy fesztivál van. Hasonlóan Krisna-völgyben is rengeteg fesztivál, ünnepi program várja a hívőket, különösen tavasztól késő őszig.
Ezeken a kiemelt rendezvényeinken nem csak a magyarországi hívők vesznek részt, hanem jelentős számú vendég érkezik külföldről is – Angliából, Izlandról, Svájcból, Csehországból, Szlovéniából, Szerbiából, Ukrajnából, Litvániából, Németországból, Horvátországból, Romániából, sőt más kontinensekről is, mint pl. Amerika, Ázsia.

A legfontosabb, kiemelt ünnepeink Krisna, vagy az Ő társai, inkarnációi e világban való megjelenéseinek ünnepei, de ezeken kívül számos szent és tanító születéséről és eltávozásáról is megemlékezünk.

A nagyobb fesztiválok az átlagosnál nagyobb felkészülést is kívánnak. Ilyenkor a hívők sok munkát fektetnek abba, hogy az ünnepelteket minél szebben tudják dicsőíteni, sokszor éjjelüket nappallá téve. Az oltárat különleges díszítésekkel ékesítik, fantáziájuk nem ismer határokat, hiszen minden évben más és más dekorációval lepik meg az ünnep résztvevőit. Krisna és társai új ruhát is kapnak ezen ünnepek alkalmával, melynek díszítésében helyet kapnak a gyöngyök, színes selyemszalagok, csillogó kövek, virágdíszek és füzérek. Sokszor az oltár is új „ruhát” kap egy új háttérkép személyében, amely illik az ünnep jellegéhez. A ruhák, ékszerek többsége is a helyi hívők keze munkáit dicsérik, akik odaadásukat eképpen fejezik ki Krisna, Isten felé. Általában egy fürdetési ceremónia is bemutatásra kerül, melynek során a jeles nap ünnepeltjét – Isten szobor-formáját – tejben-vajban fürdetik meg.

Ami az Istennek felajánlott ételeket illeti, természetesen sokkal több fogást készítenek a hívők, mint a sima hétköznapokon. Ez általában minimum108 -féle fogás szokott lenni, de nem ritka, hogy ez a szám meghaladja a 200-at, sőt néha a 300-at is.. Ezeket az ételeket később a közös lakoma idején szétosztják a hívők között, akik nagy elégedettséggel elfogyasztják azokat.

A programok ezzel korántsem érnek véget, hiszen egész napos zenével-tánccal is dicsőítjük az Urat, csónakáztatjuk, vagy éppen hintáztatjuk Őt, tűzijátékot rendezünk a tiszteletére, valamint elmerülünk azokban a megemlékező előadásokban, melyek az adott ünneppel kapcsolatosak.

Az ideérkező vendégek sokszor nem üres kézzel jönnek, hiszen egy születésnapra úgy illik, hogy ajándékot viszünk magunkkal, bárhová is megyünk. Így többek között a vendégek fűszerekkel, házitejjel, gyümölcsökkel, vajjal, háztartási eszközökkel (darálók, mérleg,edények, stb.) zöldségfélékkel kedveskednek Krisnának, melyeket a főzésekhez használnak fel, illetve elteszik télire. Így zajlanak általában az ünnepek Krisna-völgyben, melyek a látványos külsőségeiken túl a közös imádságok, és az emlékezés meghitt hangulatában telnek el.