Ma Magyarországon már bőrünkön érezhetjük az éghajlatváltozást. Az évi csapadék egyenetlen és, rohamosan csökken. A nyári időszakban pedig a hosszú aszályos hónapokat, sosem látott hőhullámok teszik elviselhetetlenné.

Tavaly nyáron például voltak olyan napok, amikor Budapest a Föld 3 legmelegebb emberek lakta helye közé tartozott!

Egyre többet lehet arról is hallani, hogy a klímaváltozás következtében egy sivatagos terület formálódik a Kárpát-medencében is.

Az éghajlati változás most már az egész társadalmat cselekvésre készteti, illetve kényszeríti. Krisna-völgyben az “Ökovölgy Program” keretében végzünk kutatásokat azzal kapcsolatban, hogyan készülhetünk fel a változásból fakadó kihívásokra. Az egyik terület amit vizsgálunk, az a szarvasmarhák alkalmazkodása, mivel a nagy meleg nem csak bennünket, hanem az állatokat is megviseli.

Nyáron például a nagy hőségben a nyugati tehénfajták kevesebb tejet adnak, az ökrök pedig nem bírnak dolgozni, lihegve keresik az árnyékot.

A megoldásban indiai forrásokhoz fordultunk. Az indiai tehenek, a zebuk, rendkívüli hő és szárazságtűrő állatok, ezt segíti a tevéhez hasonló púpja is a marja fölött. Emellett azonban az is fontos, hogy a száraz időszakban ők a nyugati szarvasmarhák számára értéktelen gyomnövények rostanyagoaiból nem csak, hogy fenntartják a testüket, hanem tejet is termelnek. Meg kell még említenünk a betegségekkel és a parazitákkal szembeni különleges ellenálló képességüket is.

Ezek az ismeretek arra sarkalltak bennünket, hogy megpróbáljuk kiválasztani milyen zebu fajtára lenne szükségünk, valamint megpróbáljuk behozni őket. Mivel jelenleg az Európai Unióba nem lehet Indiából teheneket importálni ezért csak a kontinesen keresgélhettünk. Nagy szerencsénkre egy kis francia magánállatkertben rábukkantunk néhány példányra, ahonnan sikerült vásárolni egy másfél éves bikát, aki a krisna-völgybe való érkezése után a Nandi nevet kapta.

A zebuk és a nyugati tehenek akadálytalanul keresztezhetőek, melynek során a zebu gének alapvetően a dominánsak, jó tulajdonságaikat tehát gyorsan örökítik. A zebuk magyarországi alkalmazhatóságával kapcsolatos kutatásunkba a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara is bekapcsolódott.

Nandi érkezésével, Krisna-völgy megalapításának 15. évében bizonyára egy új korszak kezdődik el Krisna-völgy önellátó gazdálkodásában.

Hare Krisna!

A témáról bővebben: http://krisnamosolya.hu/nandi-a-zebu-akinek-a-hatan-az-ur-siva-lovagol/