Sokak számára a tél holt szezont jelent a növények szempontjából. Igen, a trópusi és szubtrópusi növényeket ilyenkor telelő helyiségben pihentetjük, illetve a legtöbb mérsékelt övi növényfaj téli álomba vonul a szabadban, de vannak, amelyek épp ilyenkor kezdik aktivitásukat. Még érdekesebb az örökzöldek és félörökzöldek világa, illetve a gombák, mohák színes megjelenése. A zúzmarás téli ködben minden növénynek különleges a formája. A kertek ilyenkor a száraz virágokkal, a deres-barnult avarral egyedi textúrát adnak, amely egy pasztell – majdnem monokróm – festmény benyomását keltik. A frissen hullott hóban az éjszaka vadjainak történetét is el lehet olvasni.

December-január időszakban fordul a nappalok hossza. Ez még a hideg ellenére is új erőt ad a növényvilágnak. Annak, aki közel hajol a tájhoz, megnyílik a gombák és mohák világa. A téli fülőke (Flammulina velutipes), a júdásfüle gomba (Auricularia auricula-judae) együtt virít számos moha és zuzmófajjal a fák kérgén és a földközelben. Egy-egy melegebb napon hajtásnak indul a vadrózsa (Rosa canina), szegfű illatot áraszt a még őszről nyíló mirigyes ezüstfa (Elaeagnus pungens ‘Maculata’) megkezdi virágzását az illatos tündérfa (Chimonanthus praecox), a varázsmogyoró (Hamamelis mollis).

Az örökzöldek között nemcsak a fenyőket, hanem lomblevelűeket is találunk Krisna-völgyben. A törzses mahónia (Mahonia bealei) ‘Winter Sun’ fajtája decemberben kezd virágozni (!) és melegséget áraszt a fagyos tájba. Vele együtt számos mediterrán faj víhan zöldell a zúzmarában, mint a meggypiros vesszőjű portugál babérmeggy (Laurocerasus lusitanica), a bogyóspuszpáng (Sarcococca confusa), a piros bogyóival díszítő magyal (Ilex aquifolium), vagy a hegyekből ismert, tavaszig virágzó alpesi erika (Erica carnea).

A fenyők számos faja a hideg hatására elszíneződik, mint a japán szugifenyő (Cryptomeria japonica), amely ilyenkor sárgára vált, de a Thuja fajok is híresek erről.

A téli táj csendjében a madáretetők környéke csilingelő magevők csapataitól lármás. A lombtalan erdőkben az őzek, nyulak, mókusok is könnyebben kerülnek szem elé ilyenkor. Ha kicsit nyitott szemmel járunk a tájon, az feltárja magát és megmutatja az élet pezsgését a kurta téli napokon is.

 

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!