Álljanak itt közkívánatra a híres, finomabbnál finomabb ételeink receptjei, – haspók urak, ínyenc hölgyek, édesszájú gyerekek új kedvencei – melyeket ezután már nemcsak nálunk kóstolhat meg, hanem saját otthonát változtathatja általuk hangulatos indiai étteremmé!

Puri- indiai kenyér, azaz zsiradékban sült lepény
Ez a kis finomság a leggyorsabban elkészíthető indiai lepényféle.  Elkészítése a kezdő szakácsok számára sem nehéz feladat, jártasabbak hatalmas üstökben akár huszat is képesek egyszerre (azaz 4-5 perc alatt) megsütni! Ízletes csemegeként akár magában is fogyaszthatjuk mártásokkal, szószokkal, zöldségekkel körítve, de legfőképpen főzelékételekhez, levesekhez,főtt ételekkel ajánljuk kiegészítőként. Porcukorral meghintve, lekvárral vagy csokoládészosszal ízletes édességet kreálhatunk belőle.

Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt,
10 dkg fehér liszt,
1/2 kk só,
1 ek ghí (tisztított vaj) vagy olaj,
1,75 dl meleg víz,
ghí (tisztított vaj) vagy növényi olaj a sütéshez
A sót és a kétfajta lisztet elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat vagy a ghít. Lassanként hozzáadjuk a vizet. Ízlés szerint fűszereket is adhatunk a tésztához. Vajas kézzel 5-8 percig gyúrjuk. Fényes, kemény tésztát kapunk. A ghít felmelegítjük.
Közben a tésztát 16 gombócra osztjuk és egy kis ghí vagy olaj segítségével kerek, egyenletes vastagságú kis lepénykéket sodrunk belőlük. (Ne használjunk lisztet, mert a lepényekről lehulló liszt beszennyezné a zsiradékot.) A forró zsiradékba belecsúsztatunk egy lepénykét, óvatosan, hogy nehogy megégessük az ujjunkat. Pár másodperc múlva a felszínre emelkedik. Azonnal finoman nyomkodjuk le egy lukacsos kanál hátuljával. Luftballonszerűen fel fog fúvódni. Fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát további 30 másodpercig, aztán egy szűrőben vagy szalvétán csöpögtessük le róla a felesleges zsiradékot. Ugyanígy járunk el valamennyi purival.

Jó étvágyat!

Folyamatosan nyitvatartó, új finomságokat kínáló indiai éttermünkről se feledkezzenek meg…