Ha egy növénykultúrát fokozott mértékben támadnak meg a kártevők,
az első kérdés, ami felvetődhet, hogy nem borult-e fel a növény és környezete közötti természetes egyensúly, illetve mit kellene megváltoztatnunk a módszerinkben?
Ha hosszútávon gondolkodunk, célszerű egészséges növényeket illetve fákat termeszteni. A módszer leírása megtalálható a Alwin Seifert: Kertészkedés mérgek nélkül c. könyvében. itt olvashat róla
Ezek alapján három év leforgása alatt a fáink teljesen egészségesek, kártevő és gombamentesekké válhatnak.
Középtávú megoldásként ajánlott – kimondottan a tetvek ellen – a zsázsa, sarkantyúka, tagétesz, és fehér májvirág telepítését.
Rövidtávon eredményesen alkalmazható a csalán, rebarbara, zsurló és páfránykivonat.
A legkedvezőbb, ha ezeket egyszerre áztatjuk be: egyenként veszünk 5-5 kg zöld (vagy 800 gr szárított)növényt, beáztatjuk 50 l esővízben és egy hordóban (lehetőség szerint nem fémhordóban), állni hagyjuk 4-14 napig időjárástól függően, amíg a lé erjedésnek indul.
Ebből a kivonatból kell 1 liternyit 10 liter vízzel higítani és már használható is a bio-permetszerünk.
Ha még hatásosabbá akarjuk tenni „vegyszerünket” akkor a vizet 45-52 Celsius-fokra felmelegítjük, és így keverjük hozzá az erjesztett levet.
Magasabb hőmérsékletre ne melegítsük, mert az nem kedvez a növényeknek sem.
Ha már a kártevőkből invázió van és sürgős segítség kell, akkor a boltokban kapható biovegyszerek közül a Vektatidot ajánlom.
Jó kertészkedést kívánok mindenkinek:
Szundar-Gopál dász
Krisna-völgy főkertésze