2007.július 7-én ötödik alkalommal került megrendezésre a Krisna-völgyi Aratófesztivál, melynek különleges díszvendégei voltak: Dzsagannát, Baladéva és Szubhadra Déví a budapesti Szekérfesztivál után ellátogattak hozzánk is.

Az Úr murti (szobor) formáit a kézműveseink segítségével, stílszerűen szalmából készült szekérrel fogadtuk.

A program a múrtik üdvözlésével kezdődőtt, majd Sríla Sívaráma  Szvámi Mahárádzsa tartott előadást a dharmikus, a vallásos elvek szerinti életről, és arról, hogyan befolyásolják pozitívan, vagy negatívan az életünket a vallásos illetve a vallástalan tettek. Ezeknek a tetteknek globális következményei is vannak. Ezután Góra-sakti prabhu előadása következett, melyben egy ősi szentírásból a Kasjápijakrisisuktiból olvastott fel részleteket. Kasjápa a védikus kultúra egyik nagy bölcse ebben a művében a mezőgazdaságról ír, de egy érdekes, tágabb persektívából magyarázza azt. Azt mondja, hogy a legfejlettebb emberi civilizáció anyagi szempontból az agrár tipusú társadalmi rendszer. Ha valakinek van tudása a földdel való gazdálkodásról, akkor az a személy nagy kinccsel rendelkezik, hiszen a fölből mindenféle kívánatos gazdagságra szert tehet. A társadalom vezetésének minden lehetséges eszközzel segítenie kell a szép és felelősségteljes mező- és környezetgazdálkodást, hiszen azon múlik az egész népesség jóléte és boldogsága.

Az idei aratófesztivált az Ecsenyi Sváb Hagyományőrzők Egyesülete képviseletében érkezett Mály Péter és Liszkai néni színesítette. Rendkívül élvezetes módon mutatták be a fáradságos munkának tűnő aratás folyamtát, a búza útját a “kalásztól a kenyérig”.

Ezt követően megkezdődött az aratóverseny. A csapatoknak 100 m2 területet kellett learatniuk, a gabonát kévébe szedni, azt pedig asztagba rakni. A zsűri az elbírálásnál nemcsak a gyors, de a pontos, minőségi munkát is figyelembe vette.Mindenki meglepetésére a győztes csapat az éppen Krisna-völgybe látogató nyugdíjas turistacsoport képviselői lettek. Győzelmükre teljesen ráillik a “Jöttek, láttak, győztek” szállóige, de úgyis mondhatnánk, hogy fölényes “győzelmet arattak”. Éppen, hogy megérkeztek Krisna-völgybe, máris érdeklődve csatlakoztak az aratófesztivál tömegéhez. Bár várta őket az előre megrendelt kulturális program, ők mégis inkább az aratóversenyen akartak részt venni. De nem maradtak le semmiről, hiszen közel 10 perc alatt learatták a területet.

Az aratás után Haladara és Thakurdzsi, a két fiatal ökrünk hordta le a gabonát. Utána pedig a nagyokkal szántottuk fel a friss tarlót.
Eközben a cséplés, a szelelés, és a kézi malmon az őrlés is zajlott, így a szakácsaink a nyílt tűzön nagyszerű lakomát készíthettek, most már a friss lisztet is felhasználva. Amikor minden elkészült, akkor a finom vegetáriánus lakomához már az új csapátit (élesztő nélküli indiai kenyér) is ajánlhattunk Krisnának. Ezért hívjuk ezt a szép napot az “új csapáti ünnepe”-nek is!

A fesztivál képeit megnézhetitek itt. Az előadások pedig meghallgathatóak itt.