Kedves olvasók! Újra köszöntöm Önöket recept rovatunkban! Ezen alkalommal a tojás nélküli étrendet hangsúlyozva három új receptet mutatunk be Önöknek. Először is a vegetáriánus étkezésnek vannak fokozatai.Van aki lakto-ovo- vegetáriánus: növényi táplálékok mellett tejet és tojást is tartalmaz az étrendjük. Lakto-vegetáriánus: növényi táplálékokat és tejtermékeket is magába foglaló táplálkozás /ezt követik a Krisna- hívők/.
Vegán: csak növényi tápanyagokat tartalmazó étrend.

A fentiekből kiderült, hogy tojást sem fogyasztunk. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem.
A válasz igen egyszerű, a Krisna – hívők azokat a növényeket fogyasztják, melyeket a szentírások javasolnak: zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket, gabonaféléket. Mindezek a jóság kötőerejébe tartoznak. Persze sok más tényező is alátámasztja e döntést. A hús nehezen emészthető, mi sem leszünk erőszakmentesek, ha részt veszünk állatok leölésében. A tojásban pedig embrió van, amit szintén nem szívesen fogyasztunk. Sorolhatnánk még sok más tényezőt is ezzel kapcsolatban.

A mai receptekben segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy tojás nélkül hogyan lehet rántott zöldséget készíteni, illetve pite tésztát.

Karfiol pakora
/Indiai recept, zöldségek bundában, tojás nélkül!/

Valamennyi zöldségféléből lehet készíteni pakorát.

Hozzávalók:

20 db sárgaborsóliszt /nagyobb áruházakban is kapható/ vagy csicseriborsóliszt
1 ek kalondzsi /elhagyható/
1/2 kk őrölt fahéj
1/4 kk erős fűszerpaprika
2 kk őrölt koriander
2 kk őrölt római kömény
1,5 kk kurkuma
1/2 kk hing
2 kk só
2.5 dl víz
70 dkg zöldség /kisebb rózsákra szedett karfiol, vagy vékony karikára vágott burgonya, vagy karikára vágott padlizsán, vagy paradicsom karikázva, vagy karikázott cukkini, esetleg csillagtök, vagy kaliforniai paprika darabok, csíkokra vágott sárgarépa, vagy éretlen banán, vagy spenótlevél , spárga articsóka stb. vagy kockára vágott házi sajt/.
növényi olaj a sütéshez

A sárgaborsólisztet átszitáljuk, majd belekeverjük a fűszereket. 5 evőkanál vízzel csomómentesre keverjük. Állandó kevergetés mellett annyi vizet adunk hozzá, hogy a kanál hátulját befedje /sűrű palacsintatészta/. 10-15 percig pihentetjük.
Közben megmossuk és felvágjuk a zöldségeket. Az olajat feltesszük a sütéshez. Egyenként belemártjuk a zöldségeket és arany barnára sütjük az olajban.


Zöldséges rakott rizs
/Ebben a receptben a rizs elkészítése is megtalálható!/

Hozzávalók:

3 dl rizs
6 dl víz
2,5 kk só
1 kk kurkuma
2 ek olaj
1/4 kk kardamom
1 kk feketemustár

1 ek mák
1/4 kk bors
1/2 kk garam masala
1 kk őrölt koriander
6 ek olaj

1 közepes padlizsán kockára vágva
1 kisebb cukkini kockára vágva
Fél kaliforniai paprika kockára vágva
3 nagyobb paradicsom hámozva, kockára vágva
1 kk cukor

1.5 dl főtt zöldborsó
3 k olaj
1 dl mandulaforgács
1 dl kesudió
1 dl mazsola

Rizs készítése : / Ha más étel mellé készítjük, akkor kedvező vajat használni olaj helyett/
Megmossuk a rizst, egy edényben felforraljuk a vizet a só felével és a kurkumával. Egy lábosban felmelegítünk 3 evőkanál olajat. 2-3 percig pirítjuk benne a kardamom magot és a rizst. Hozzáadjuk a forrásban lévő vizet. Lefedjük, és addig forraljuk, amíg elfő a víz a rizsen és kis lyukacskák lesznek benne. Ekkor levesszük a tűzről, és 10- 15 percig még a fedő rajta marad.
Így célszerű rizst készíteni.
Egy wokkban vagy serpenyőben 6 ek olajat teszünk. Megpirítjuk benne a fekete mustármagot /akkor jó ha kipattog, ha illata van/ utána hozzáadjuk a mákot, borsot, garam masalát, koriandert , és a kockára vágott padlizsánt. Állandóan keverjük, körülbelül 5 perc után beletesszük a cukkinit, a paprikát, a paradicsomot és a maradék sót, végén pedig a cukrot. Addig pároljuk a zöldségeket, amíg épp megpuhulnak. Hozzáadjuk a főtt zöldborsót, majd levesszük a tűzről.
A rizs felét áttesszük egy tűzálló lapos tálba és a tetejére tesszük a zöldségkeveréket.
Olajban megsütjük a magvakat arany barnára, utána a mazsolát is. Vigyázat gyorsan sülnek! Hamar ki kell venni, a mazsola felfúvódása jelzi, hogy már elkészült. Ezeket a sülteket összekeverjük a maradék rizzsel, és rátesszük a másik adag rizsre. A tálat lefedjük és előmelegített sütőben 180 fokon 25 -30 percig sütjük.

Pite tészta

Hozzávalók:

50 dkg liszt /fehér vagy fele fehér, fele barna/
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
csipet só
joghurttal összedolgozzuk /kb. 3 dl /
víz nem kell bele

Töltelék többféle lehet:
Túrós: 0,5 kg túró, tejföl, mazsola, cukor, citromhéj
Mákos: 0,5 kg őrölt mák, cukor, citromhéj, pici tej . Kicsit összefőzzük , mielőtt a tésztára kerül.
Meggyes: Az alsó tésztára búzadarát kell szórni, rátesszük a körülbelül 1 üveg kimagozott meggyet , cukorral, őrölt fahéjjal meghintjük.
Almás: Reszelt alma /körülbelül 1 kg/, porcukorral összekeverjük és még őrölt fahéjat adunk hozzá. Amint levet ereszt, kinyomjuk belőle.

A tészta összetevőit összegyúrjuk, először a sütőport és a sót keverjük el a lisztben, majd a többi összetevővel eldolgozzuk, átgyúrjuk. Két részre választjuk. A sütőlemezre vagy a tepsire kinyújtjuk, majd rátesszük a tölteléket. A másik tésztát szintén kinyújtjuk, ráhelyezzük a pite tésztára. A tetejét megszurkáljuk villával. Forró sütőben megsütjük, körülbelül 40 percig tarthat. A sütő típusától is függ. A végén, amikor kihűlt, porcukorral meghintjük.

Remélem, új receptjeink is beválnak Önöknek!

Várom továbbra is kérdéseiket a [email protected] e-mail címen!

Üdvözlettel: Fodor Éva
/Rádhá-náma dévi dászi/

  • Ha teheti, látogasson el hozzánk és kóstolja meg éttermünkben hasonló fogásainkat!
  • Vegyen részt Ön is egy Krisna-völgyi hétvégi 3 napos túrán, ahol a pihenés mellett részt vehet az  igény szerint indított  főzőtanfolyamunkon is!