Egy különleges, tavaszias hangulatú nap virradt Krisna-völgyre február 6-án, amikor is 12 lelkes vendég látogatott ide Budapestről, nem csak azért, hogy megpihenjen nálunk a nagyvárosi rohanást maguk mögött hagyva, hanem azért is, hogy belekóstoljanak a Krisna-völgyi életbe egy kis szolgálaton keresztül.


A vendégek egy kisebb fesztiválba is belecsöppenhettek vasárnap, hiszen éppen erre a napra esett Krisna-völgy létrejöttének 17. évfordulója.
Vendégeink tudták, mivel már egy ideje kapcsolatban vannak a budapesti Krisna-hívőkkel, hogy e hely szíve a templom és a benne lakozó isteni pár, Rádhé-Sjáma, akik mindig végtelenül nagy örömmel fogadják az ide érkező vendégeket. A szíves fogadtatást meghálálva vendégeink finom trópusi gyümölcsökkel (narancs, ananász, avokádó) és magvakkal (pisztácia, mandula, mogyoró, napraforgómag) lepték meg Rádhé-Sjámot.

Megérkezésük első reggelén, a kiadós reggeli után nagy örömmel láttak hozzá ahhoz a  szolgálathoz, amit a templom vezetője, Asta Szakhí dévi dászi (Szabó Csilla) segítségével választottak.

Amikor félig hazajössz
Mi, Krisna-völgyiek, azért ajánljuk az idelátogatóknak, hogy vállaljanak egy kis szolgálatot (kétkezi munkát), mert így közvetlen kapcsolatba kerülhetnek Krisnával, aki nagy hálát érezve a szolgálatért, kedvesen viszonozza e tetteket. Vendégeink lelkesen vállalták a templom takarítását. A hölgyek söpörtek, felmostak, olajmécsest fényeztek, a fiatalemberek pedig, avagy még az idősebb urak is, a fa bepakolásával foglalatoskodtak, ami a templom fűtéséhez, illetve a főzéshez szükséges.

Személyes élmények – avagy egy rendhagyó hétvége emlékei
Néhány kérdéssel faggattam az idelátogatókat, hogy megtudjam, hogyan is érezték magukat ebben a pár napban. Kérdésemre hárman is mesélni kezdtek:

Szegedi Gabriella
– Már jártam itt Krisna-völgyben néhányszor. Mindig úgy érzem magam, mintha egy másik bolygón járnék. Tisztaság, rend és nyugalom fogad minket mindig, itt még a fű is máshogy nő – nevet.
– Mi fogott meg a legjobban?
– Szerencsénkre, találkozhattunk személyesen Sríla Sivaráma Szvámíval, a magyar származású lelki tanítómesterrel, aki nyugodt, bölcs megjelenésével és nagyon logikus beszédével igen nagy hatással volt ránk. Ami még nagyon tetszett, a reggeli zenés, táncos kis fesztivál, melynek hangulata hamar magával ragadja az embert, így pár perc múlva már ott találhatjuk magunkat a táncoló és éneklő szerzetesek (akik Istennek szentelték életüket) között.

Ugyanerről kérdeztem Gyenes Gábort, aki most járt nálunk először.

Gyenes Gábor
– Nem igazán tudom szavakba önteni azt az élményt, amit itt tapasztaltam. A reggeli program fergeteges hangulata sokkhatásként ért, pozitív értelemben. A színek, a tánc, a zene nagyon gyorsan magával ragadott és én is beálltam a táncosok közé. Ittlétem során legfőképpen az a gondolat foglalkoztatott, hogy egy nagyvárosban élő ember számára, hogyan lehet összeegyeztetni az önmegvalósítás útját járó világot a hétköznapok rohanó, lélekölő világával. A választ megkaptam, most már csak alkalmazni kell…
Varga Beáta, szintén arról mesélt, hogy milyen benyomások érték a pár nap alatt.

Varga Beáta
– Hihetetlen számomra, hogy itt mindenki kedves és nyugodt. El vagyunk szokva attól sajnos, hogy az emberek segítsék egymást, Krisna-völgyben pedig ez a legtermészetesebb dolognak tűnik. Itt mi idegennek számítunk, mégis az első perctől fogva úgy viselkednek velünk a lakók, mintha régi barátok lennénk. Nagyon vonzó számomra az is, hogy toleránsak a más vallásúakkal szemben, és nem erőltetnek rá semmit az érdeklődőkre.


Az általunk megkóstolt vegetáriánus fogások  is nagyon finomak voltak, nem is gondolná az ember milyen sokféleképpen el lehet készíteni a zöldségekből, gabonából készült ételeket! Sőt, nagyon laktatóak is. Szerencsére most már egyre inkább elhalni látszik az a tévhit, hogy a vegetáriánus ételek nagyon szegényesek, és hogy ez lényegében csak sült krumplit és rántott sajtot jelent. Itt rengeteg új ízletes finomságot kóstolhattunk.

  • Krisna-völgy turizmusa a 2011-es évben megújult programjai között kínálja a 3 napos Krisna-völgyi túra lehetőségét, mindazok számára, akik egy hétvége erejéig szeretnének megszabadulni  a hétköznapok mókuskerekétől és egy kis megnyugvásra, felüdülésre várnak egy olyan környezetben, ahol ez természetes.
  • Akit érdekel, további információ és jelentkezés az alábbi telefonszámon és email címeken lehetséges: Farkas Ádám (Hari Kirtana dász) 06-30/ 641-2309 [email protected], [email protected]