Kedves Vendégünk! Már évek óta visszatérő igény, hogy vegetáriánus receptekhez jussanak olvasóink. Levelezésem során többen keresnek meg azzal a kéréssel, hogy adjak nekik recepteket, mert szívesen főznének vegetáriánus ételeket, de nem tudják, hogyan tegyék azt.
Most induló sorozatunkkal szeretnénk ebben segítséget nyújtani Önöknek!
Egyszerűbb recepteket adunk közre, s megígérem, nem mindegyik lesz indiai, becsempészünk itt-ott magyaros hangulatúakat is.
A fűszereket, melyek szerepelnek a leírásokban, nagyobb áruházakban, bioboltokban, keleti fűszerkereskedésekben meg tudják vásárolni.
Amennyiben kérdésük van, szívesen válaszolok Önöknek a [email protected] e-mail címen.
Remélem, a recepteket tudják majd használni, s életmódjukon a vegetáriánus étrenddel tudnak pozitívan változtatni!
Hare Krisna
Fodor Éva
Rádhá-náma devi dászi
Házisajt készítése:
Ez egy igen fontos recept, mert nagyon sok ételben megjelennek a pirosra sütött sajtdarabok.
A legjobb hozzá a házi tej, azonban én el tudtam készíteni bolti tejből is, amelynek magas a zsírtartalma.
1,5 l vagy 2 l tejet felforralunk /persze a szükséges sajt mennyiségétől fog függni a tej mennyisége/
Amikor felforrt, citromlevet keverünk bele /lehet natúr, vagy citromsav, citromnál szűrjük át a levét a mag és a rostanyag miatt/
Kb. 1 l-hez 1 citrom leve elegendő. Lassan öntjük hozzá, amikor túrósodik akkor jó.
Egy kendőn, melyet szűrőnek használunk, átszűrjük a keletkezett túrót. Langyos vízzel átmossuk. A kendőt összekötjük és egy másik edényt rátéve kipréseljük belőle a még benne lévő savót. Ahhoz, hogy a sajt megszilárduljon legalább 1/2 óra kell.
Megszilárdulás után felhasználhatjuk más ételekbe. Felkockázva vagy éppen kisütve olajban hús helyett. Ez a sajt nincs ízesítve.
Még egy fontos gondolat. Ha a keletkezett túrót nem mossuk át, nem préseljük le, túróként használhatjuk. Ha pedig kicsit átengedünk rajta vizet, körd lesz belőle, mellyel más ételeket is tudunk gazdagítani.
A megmaradt savó /lé/ nagyon értékes. Fehérje, citromlé van benne, bátran elfogyasztható!
Paprikás Krumpli indiai fűszerekkel
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli
6 ek. olaj
1 csapott kk asafoetida /hagyma helyett használjuk/
1 zöldpaprika
1/2 kk római kömény
1 lapos ek pirospaprika
1 paradicsom
1 kk őrölt fűszerkömény
1/2 kk bors
só
2 l tejből házi sajt
5 dkg füstölt sajt.
A krumplit meghámozzuk és kockára vágjuk. A zöldpaprikát apróra vágjuk.
A paradicsomnak lehúzzuk a héját, majd összeaprítjuk. Egy nagy lábosba olajat teszünk /keveset, amibe a fűszereket meg tudjuk pirítani/. Belerakjuk a római köményt /kicsit pirítjuk, akkor jó ha érezzük az illatát de nem égetjük meg!/, belerakjuk az asafoetidát /porfűszereket nem kell pirítani/, majd az apróra vágott zöldpaprikát. Lassú tűzön megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, majd kis idő múlva a paradicsomdarabkákat /kicsit pirítjuk/, majd a krumpli darabkákat is beletesszük.
Tovább keverjük, amíg üveges nem lesz. Ekkor annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje, beletesszük a fűszerköményt és a borsot, ízlés szerint sózzuk. Ha felforrt, lejjebb vesszük a lángot, és lassú tűzön főzzük.
Közben a házi sajtot 1.5- 2 cm-es kockákra vágjuk, kisütjük, a füstölt sajtot lereszeljük.
Amikor a krumpli már majdnem puha, beletesszük a füstölt sajtot és a sült házi sajt kockákat, és készre főzzük.
Halava
/Indiai édesség búzadarából/
Hozzávaló:
1 cup /1 cup=2.5 dl/ búzadara
2 cup kristálycukor
4 cup víz
15 dkg vaj
Lehet beletenni vagy gyümölcsöt például: meggy, szilva, kajszibarack vagy kerobot vagy kakaót vagy diót vagy sáfrányt és kesudiót.
Elkészítése:
A vajon megpirítjuk a búzadarát. Egy külön edényben pedig a cukor és a víz hozzáadásával elkészítjük a szirupot. Ebbe bele lehet már tenni a gyümülcsöt /kockára vágva/, ha olyat szeretnénk vagy a kerobot vagy a kakaót. Ha diós lesz vagy kókuszos, kesudiós, akkor ezeket a búzadarába rakjuk, vele együtt pirítjuk. Ha sáfrányos kesudióst akarunk készíteni, a sáfrányt a vízbe rakjuk miután porrá törtük, a kesut pedig a búzadarával pirítjuk.
Amikor megpirult a búzadara, aranybarna, s finom illata van, no és a szirup is felforrt, a szirupot ráöntjük a búzadarára. Majd fedő alatt főzzük tovább. Többször célszerű megkeverni, hogy ne legyen csomós. Amikor besűrűsödik, mint egy nem teljesen folyós lekvár levehetjük a tűzről, s letakarva 10 percig még állni hagyjuk.
Téli estéken finom csemege, emellett pedig nagyon felmelegíti a testet ha forrón tálaljuk.
- Amikor nálunk járnak a Krisna-völgyi Govinda étteremben, kérjük kóstolják meg más finom fogásainkat is a szezonban.
- Amennyiben bármilyen kérdése van a receptekkel kapcsolatban, kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]