A bogyós gyümölcsök sokféle felhasználási módja ismert: Akár frissen, lekvárként vagy italként elkészítve egyaránt közkedveltek. Lássuk, a gondozásuk milyen törődést igényel… Hogyan és hová célszerű elültetni őket? MIlyen táplálásra van szükségük?

Legjobb a vásárlás napján elültetni, a szabad gyökerű növényt, de a földlabdásat is jó minél hamarabb. Addig is amíg nem ültetjük el, állítsuk vízzel teli vödörbe egy árnyékos helyen.

Ássunk egy kétszer olyan nagy lyukat mint a földlabda, és ültessük a növényt egy kicsit mélyebbre mint ahogyan volt. A kiemelt földet összekeverhetjük komposzttal és így pakoljuk vissza.

Tavaszi telepítésnél formázzunk tányért a növény köré, mely megkönnyíti az öntözést, őszi telepítésnél húzzuk a földet a növény tövéhez.

A magas növésűeket mindig karózzuk meg. Érdemes ilyenkor megmetszeni, hogy serkentsük az új hajtásokat. A gyenge vesszőket teljesen távolítsuk el, és csak 4-5 erős vesszőt hagyjunk meg. Érdemes mulcsoznunk, ami azt jelenti, hogy 5 cm vastag lomb- , és kéregszecska, vagy száraz fűréteget teszünk a növény alá.

Ezzel egyszerre elnyomjuk a nemkívánatos gyomokat és megvédjük a földet, hogy túl hamar kiszáradjon.

Ezek a gyümölcsök sövényként is lehetnek kertünk lakói.