A méz kiváló természetes édesítőszer, magas szénhidrát és cukortartalma miatt kiváló energiaforrás, cukorbetegek is fogyaszthatják megfelelő mennyiségben. Meghűléssé betegségek kitűnő ellenszere, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatásai miatt is. A mézben levő virágpor kis menyiségben C-és B-vitamint tartalmaz; a B-vitaminnak köszönheti idegerősítő, a C-vitaminnak immunrendszer erősítő hatását. Magas cukortartalma, savas kémhatása és hidrogénperoxid tartalma miatt fertőtlenítő hatással rendelkezik, amely utóbbit a hagyományos gyógyászatban is fertőtlenítőként használnak. A betegségek kialakulásának megakadályozásában is jelentős szerepet vállal: aki rendszeresen fogyasztja, annak immunrendszere ellenállóvá válik az enyhébb betegségekkel szemben. Májvédő hatású, erősíti a májműködést, így annak méregtelenítő munkája tovább tart, ezáltal az öregedés folyamatát is lassítja. Rákellenes hatású: az anyagcsere során a felszabaduló oxigén gyököket megköti, semlegesíti őket. Mivel idegnyugtató, görcsoldó, alvást elősegítő, ezért esténként egy pohár mézes tea az egyik legjobb természetes altatószer.

A méz, virágpor, propolisz helyes fogyasztása:

A méz rendszeres fogyasztása gyógynövény teákkal kombinálva nagyon hatékony. Akár egy evőkanálnyi mézet is meg lehet enni naponta, viszont arra vigyázni kell, hogy a méznek van egy enyhe hashajtó hatása is, úgyhogy a mennyiség alkattól is függ. A virágpor rendszeres fogyasztásának egyrészt roboráló, másrészt immunrendszer erősítő hatása van. A virágporból felnőttek számára két evőkanál, gyerekeknek egy evőkanál, sportolóknak, nagy fizikai erőfeszítésnek kitett személyeknél pedig három evőkanál a javasolt adag. A propoliszt alkoholtartalma miatt nem nagyon használjuk, viszont tabletta formájában is kapható. Ennek a rendszeres fogyasztása (napi 1-2 tabletta) jó betegség-megelőző. Valójában nincs olyan kaptártermék, amit ne tudnánk kedvezően használni. Mindenki egyéni állapotától függ, hogy melyiket szükséges inkább igénybe venni.

Amit a minőségi mézről tudni kell…

Sokféle mézzel lehet találkozni az áruházak polcain. Alapvetően kétféle csoportba sorolhatóak:

  • a fajtamézek csak egy-egy növény nektárjából készülnek
  • a vegyes virágmézek pedig a virágoktól függően különböző színű és ízű mézek
  • A fajtamézek közül az akácméz, hársméz a légúti fertőzésekre nagyon hatékony. A repceméz, mivel kevésbé savas, a savtúltengés okozta gyulladásokban és emésztési zavarokban segít. A gesztenyeméznek a szívizomra van kedvező hatása. A vegyes virágmézek azért jók, mert sokféle nektárból készülnek, ezáltal ötvöződik a különböző növények kedvező hatása. Ha egy szóval kellene mondani, akkor a vegyes virágméz a legjobb, mert az összetevői miatt összetettebb élettani hatása van. Télre a virágméz állaga kristályossá válik, amit a kereskedelmi forgalomban jelenlévő mézeknél sokszor nem lehet tapasztalni. Lehet, hogy esztétikailag nem túl tetszetős, de érdemes tudni, ha valaki ebben az időszakban folyékony virágmézet vásárol az valószínűleg felhevített és ezáltal hatóanyagaitól megfosztott mézet vásárolt, ami csupán édesítőszerként használható.