A jó komposzt megadja a növényeknek azt a tápanyagot, amire szükségük van.
Ezáltal a termés jóízűvé, egészségessé és hosszan tárolhatóvá válik. Szeretnénk megosztani Önökkel „titkos receptünket” a komposztra vonatkozóan…
A hozzávalói többek között:
Tilos a komposztba tenni:
mert mérgező anyagot válthatnak ki a lebomlásukkor
Elkészítése:
Beleforgatással tápdús, humusszal teli virágföld keletkezik. Amikor már ledolgozzák a komposztnak valót a giliszták és más talajlakó élőlények, olyan közeggé válik a komposzt, hogy bármilyen minőségű földet termővé tesz.
Tehetjük a komposzdombot diófa , bodza, vagy mogyorócserje alá, de a gyümölcsfáknak nem tesz jót a közvetlen közelsége.
A komposzthalomnak érintkeznie kell a földel, hogy a földigiliszták, és más talajlakó élőlények a rakásba vándorolhassanak.
Gyorskomposzt készítése:
3-4 hét alatt elkészíthetjük a komposztunkat a következő gyorsított eljárással:
Egy magas, fedeles edény oldalain alul réseket fúrunk, hogy a felesleges víz távozhasson a komposztból.
Feltöltjük kaviccsal 20 cm magasan, és rászórunk egy kis földet vagy komposztot. Kb. 108 gilisztát teszünk rá, akik a konyhai hulladékot nagyon gyorsan átdolgozzák fekete dús komposzttá.
Tartsuk hűvös, árnyékos helyen, és ne hagyjuk kiszóródni.