A Krisna-völgy 20 éves programsorozat keretében szombaton Śrīla Bhaktividya Purṇa Swami Mahārāja védikus tűzáldozatot mutatott be a következő 20 év sikeréért.  A yajña (tűzáldozat), a vaisnava kultúra fontos része.  Képzett asztrológusok számolják ki a  pontos idejét és keresik meg a legkedvezőbb helyet végzéséhez. Védikus mantrákat kántálnak és ghível (tisztított vajjal) öntözik az áldozati tüzet, miközben gabonát ajánlanak fel.

Az alapvető elv az, hogy az ember élete legyen áldozat Isten felé. Mindent ezzel kapcsolunk össze. Śrī Śrī Rádhá-Śyāmasundara imádata Krisna-völgy élete és lelke. Az Ő kegyükből tud minden szépen működni. A Hare Krisna éneklése, társulás a Vaisnavákkal, tűzáldozat – ezek az imádat feltételei.  Mindez  kedvező környezetet teremt, amelyben sikeresen tudjuk gyakorolni a lelki életet. A ceremónián Mahārāja vezetésével a Krisna-völgyi Igazgató Tanács és a Tanácsadói Testület tagjai végezték a felajánlásokat. Nézőként pedig  hívők, a Krisna-völgyi iskolások, ovisok és sok-sok vendég volt jelen :-)

Śrī Govardhana Lalt és Śrīla Prabhupāda mūrtiját lelkes kirtannal (zenés táncos felvonulás) kísérték a helyszínre, Naimiṣāranya erdejébe, ahol a hőség ellenére is lágy szellő fújdogált. Agni (tűz) és Vāyu (szél) barátok – mondta Mahārāja nevetve, utalva a szél és a tűz kapcsolatára.
Az áldozati oltár megtisztítása után kezdetét vette a ceremónia. Agni, a tűz személyisége szállítja a felajánlást és Visṇu az, aki elfogadja. Az Úr Ganesht, a 9 bolygót, a 10 irányt és az Úr energiájának 16 formáját imádták. Ezután a Vaiṣṇavák különböző csoportjainak ajánlottak gabonát a tűzbe. Végezetül Rādhāt és Kṛṣṇāt dicsőítették. A hangulat nagyon fennkölt és csodálatos volt, könnyen bele lehetett merülni a Śrīmad Bhāgavatam (univerzum történelemkönyve) világába, amikor még mindennaposak voltak az ilyen kedvező felajánlások…

  • Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával egy hasonló fesztiválprogramunkon részt venni? Kérjük, hívja fel turisztikai szervezőnket a +36 30 641 23 09 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!