Krisna-völgy lakói követik az ősi indiai szentírások, a Védák tanításait, melyek szerint: „ A gazdasági fejlődés alapja a föld és a tehenek. A gabonafélék és a zöldségek gazdag táplálékot nyújtanak embernek és állatnak egyaránt, s a kövér tehenek elegendő tejet adnak, hogy bőséges energiával és életerővel lássák el az embereket.” (Srīmad-Bhāgavatam, 1.10.4 magyarázat) A gabona minden kultúrában a táplálkozás elemi része, nem hiába nevezi a magyar tájnyelv is „élet”-nek.

Jeles napjaink sorában július 6-án az immár hagyományosan megrendezendő Krisna-völgyi Aratófesztiválon Istennek ezt a csodálatos ajándékát ünnepeljük a Krisna-hívőkre jellemző vidám közösségi esemény keretében. Az aratásban Krisna-völgy apraja-nagyja segédkezik.

A kétszáz hektáros földterületből 3 hektár -amelyet csak emberi és állati erővel művelnek- szolgálja ki azt a fajta önellátást amelyet fokozatosan terjesztenek ki a birtok többi területére is. Ökrök húzzák az aratógépet, illetve alkalomadtán kézi kaszás csapatok mérik össze tudásukat és rátermettségüket.

Az első kicsépelt búzából helyben lisztet készítenek –  kézi malom segítségével megőrölik -, majd megsütik az első lepénykenyeret (purit, chapatit), zenével és tánccal köszönve meg Krisnának a bőséges termést. Természetesen nem marad el az ilyenkor szokásos különleges lakoma sem…

  • Részletes programterv:

10:00 zenés felvonulás indul a templom épületétől a rendezvényhez, mely a sétány mellett található.

10:30 köszöntő, előadás a gabona és az önfenntartás fontosságáról

11:00 aratás kézzel, hagyományos eszközökkel

12:00 a learatott gabonából készült ételek felajánlása Krisnának…

(a programváltoztatás jogát fenntartjuk)

Erre a programunkra is szeretettel várunk mindenkit, akár résztvevőként, akár szemlélőként 🙂

  • Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával egy hasonló fesztiválprogramunkon részt venni? Kérjük, hívja fel turisztikai szervezőnket a +36 30 641 23 09 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!