Krisnavölgy_Ghandi_150x100

Március elején szerencsés diákok látogatták meg Krisna-völgyet. A Gandhi gimnázium tanulói egy egész napot töltöttek nálunk. Nem csak vendégeink, de kis falunk is nagyon lelkes lett e hír hallatán. Zenészeink összegyűltek, kicsik és nagyok egyaránt részt vettek a közös, templomszobánkban tartott éneklésben, zenélésben és az önfeledt táncolásban. Vajon hogy emlékeznek vissza a Gandhi gimnázium tanulói erre a napra? Itt olvashatnak néhányat, élménybeszámolóik közül:

 

Krisnavölgy_Ghandi_540_7

„Krisna-völgyben először körbevezettek minket. Elvittek minket oda, ahol saját terményeiket tárolják, majd az istállóba, ahol láttunk tehén tablókat nevekkel. Mesélték, hogy a tehén szent állat, nem eszik meg, csak a tejükért tartják. Ha meghalnak, eltemetik őket. Elmentünk az iskolához is, ott elmondták, hogy a gyerekek 10 óra körül mennek iskolába. Előtte az imaterembe mennek. Mi is elmentünk a templomba, ahol beszélgettünk, és meséltek nekünk az istenekről, hogy az istenüket kékes-fekete színben ábrázolják. Utána bemutatták a hangszereket és énekeltek nekünk. Bevontak minket is az éneklésbe, végül olyan jó lett a hangulat, hogy még táncoltunk is.” (Ignácz Lívia, 9b)

Krisnavölgy_Ghandi_540_9

„Krisna-völgyben sok érdekeset láttam és hallottam. Először arról beszéltek nekünk, hogy ők nem nagyon járnak boltba, csak ha ruhát kell venniük. Ők saját maguknak termelnek zöldséget, azt elrakják egy pincébe. Utána megmutatták a teheneket, ökröket. Meséltek nekünk arról, hogy szent állat. Közben Indi, a vezetőnk mesélt kicsit az életéről. Megnéztük az iskolát, és megtudtuk, hogy ők is ugyanazt tanulják, mint mi, csak egy pár tantárgy különbözik. Mi cigány kultúrát és cigány nyelveket tanulunk, ők szanszkrit nyelvet. A végén a templomban mindannyian énekeltünk és táncoltunk. Süteményt és üdítőt is kaptunk.” (Gergye Andrea, 9b)

 

„A krisna-völgyiek nagyon aktív életet élnek, nekem nagyon tetszett. A hagyományok, a kultúrájuk nagyon érdekes és tiszteletreméltó. Sok jó dolgot tanultam, lehetett tanulni tőlük. Tetszett az elvi, ésszerű gondolkodásuk, a gazdaság és egyszerű, de nagyszerű életvitelük. Tetszett a kicsit vicces, de komoly dolog, avagy a tehénnek, a szent állatnak való muzsikálás. Az ökogazdálkodás is tetszett, mivel ezzel védik a környezetet, a talajt. Nagyon színes kultúrájuk van, az öltözködésre kitérve, nagyon hasonlít a roma nők szoknyájához. (Jáger Szilárd, 9b)

Krisnavölgy_Ghandi_540_5

„Amikor beléptünk az istállóba, ismerős illatot éreztem, ami nem biztos, hogy mindenkinek kellemes volt. Amikor az iskolából szoktam hazamenni kis falumba, és le szoktam szállni a buszról, akkor ezt az illatot szoktam érezni először. Innen tudtam, hogy otthon vagyok.” (Orsós Viktor, 11a)

Krisnavölgy_Ghandi_540_2

 

„Nagyon jól éreztem magam. Az, hogy önellátóak, és a gazdálkodásukból meg tudnak élni, szerintem nagymértékben befolyásolja az életvitelüket. Tetszettek a szokásaik, a kultúrájuk, a zenéjük és a templom, ahogyan az oltárok és a falak teljes felülete gyönyörű festményekkel borítottak. Nincsenek elmaradva, ugyanúgy haladnak a korral! Egészséges életmód a legfontosabb és az istenhitük! HARE KRSNA” (Juhász Orsolya, 11a)

Krisnavölgy_Ghandi_540_6

 

„A zenéjük hasonlít a cigány zenére, érdekes volt hallgatni és játszani. Nekem ez egy plusz tapasztalat, hogy játszhattam indiai zenét is. Egyből indiai lettem. ” (Orsós Róbert, 9A)

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával egy hasonló fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 641 23 09 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!