Már szinte közhely, hogy világunk környezeti, ökológiai, gazdasági és társadalmi összeomlás felé közelít. Amikor válságról beszélünk, a fenntarthatóság az egyik leggyakrabban említett fogalom. Az Öko-völgy Alapítvány 2024. május 16-án e téma köré szervez nagyszabású konferenciát a somogyvámosi Krisna-völgyben, melyen neves előadók segítségével a társadalmi fenntarthatóság különböző aspektusait vizsgálják meg.

Az a kérdés, hogy milyen társadalmi modell az, ami fenntartható, gyakran kevesebb hangsúlyt kap, amikor fenntarthatóságról van szó, a Krisna-völgyben megrendezendő szakmai fórumon ezért e témának a mélységeit kívánjuk feltárni. Megvalósítható-e a jelenlegi tömegtársadalomban a fenntarthatóság, és ha igen, vajon milyen formában? Ha megmaradnak a nagyvárosok és megmarad a tömegtársadalom, létrehozhatók-e ezen belül fenntartható kisközösségek? A modern, individuális ember megtanulhat-e egyáltalán kisközösségben élni, és fenn tudja-e tartani a közösségi létezést? Melyik a fenntarthatóbb: 3 darab 3 milliós város, vagy 3000 darab 3 ezer lakosú?

Az „Öko Odüsszeia; Kalandozások a fenntarthatóság útvesztőjében” című konferencia egyedülálló lehetőséget kínál mindazoknak, akik érdeklődnek a jövőnk és a bolygónk jólétének megőrzése iránt.

Konferencia és élménynap egyben

A május 16-án megrendezendő eseményen három izgalmas panelbeszélgetés nyitja meg az eszmecsere kapuit a fenntarthatóság aktuális és releváns témáköreiben. A Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt szervezett szakmai fórumot neves szakértők és gondolkodók gazdagítják majd hozzászólásaikkal, s járulnak hozzá a működőképes jövőről szóló koncepciónk kialakításához.

Ám nem csupán az elmélet, a gyakorlat is előtérbe kerül a szakmai nap keretében, hiszen a résztvevők a kerekasztal beszélgetések és az állófogadás után körbejárhatják és megismerhetik Krisna-völgy fenntarthatósági projektjeit és az e területeken elért eredményeket. Szakszerű vezetéssel végig látogathatják a tehénvédelmi központot, az ökrös malmot, a biokertészetet, a saját textilt előállító kézműves műhelyt, az árammentes lakóövezetet, az indiai szentélyt és az öko iskolát.

Neves előadók, izgalmas témafelvetések

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló szakmai nap előadói és témafelvetései az alábbiak szerint alakulnak:

  1. kerekasztal: A fenntartható társadalom kihívásai

A panel résztvevői között olyan neves személyiségek szerepelnek, mint Kőrösi Csaba, Pogátsa Zoltán és Hetesi Zsolt. Az előadók közötti izgalmas párbeszédek során megválaszoljuk a „fenntartható társadalom” fogalmának kérdéseit, feltárjuk a degrowth irányzat és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok összhangját, és kutatjuk az erkölcsi, társadalmi, környezeti és gazdasági szükségszerűségek egyensúlyát.

  1. kerekasztal: Globális kihívások és változó rendszerek

Gelencsér András, Zlinszky János és Köves Alexandra a második panel résztvevői lesznek, akik mélyrehatóan vizsgálják a globális rendszerek összeomlásának elkerülhetetlenségének kérdéskörét, a kapitalizmus újragondolásának szükségességét, valamint az oktatási rendszerek szerepét a fenntarthatóság tekintetében.

  1. kerekasztal: Közösségépítés és spiritualitás a fenntarthatóság jegyében

A harmadik panel résztvevői, Csong An Szunim, Farkas Judit és Radha Krisna Dasa, a közösségek építésére összpontosítanak, a hagyományos és modern eszmék ötvözésére, valamint a spiritualitás és fenntarthatóság kapcsolatára.

 

Regisztráljon most!

Az esemény ingyenes, ám regisztrációhoz kötött, a konferenciára való regisztráció már elérhető itt (https://okovolgy.hu/konferencia/). Vegyen részt ezen az izgalmas utazáson, ahol együtt alakíthatjuk a jövőnket.

Ne maradjon le erről az inspiráló eseményről! Kattintson a regisztrációs linkre, és keressük meg együtt a fenntarthatóság útvesztőjéből kivezető utat!

Köszönjük, hogy csatlakozik hozzánk a „Öko Odüsszeia; Kalandozások a fenntarthatóság útvesztőjében” konferencián!

További információért és a regisztrációért kérjük, látogasson el a konferencia hivatalos honlapjára:

öko konferencia infó és regisztráció ITT

A konferencia támogatója az Agrárminisztérium, “A fenntartható mezőgazdaság fejlesztése az Öko-völgy Alapítvány mintaterületén, ökológiai ismeretterjesztéssel egybekötve” címen. A projekt azonosítója: PTKF/692/1/2023