Krisna-völgyi Búcsú a finom ízekért :-)

A tandoori kemence a 16. századtól terjedt el Indiában. A mogul katonák kedvelt sütési módszere volt. A katonák vacsorája a félig földbe ásott tandoorokban készült el, és a kemencék a sereg távozása után is megmaradtak. Az agyagkemence aljára faszenet tesznek, belsejében nyárson sülnek a zöldségek, oldalára pedig lepény kenyereket tapasztanak. Az így elkészült étel íze különlegesen finom, aki egyszer megkóstolta, biztosan nem felejti el 🙂

Tandoori sütés részlet...

A Krisna-völgyi Búcsúban, július 18-20 között a tehenészet melletti Ökoporta részeként üzemel egy tandoori látványkonyha. A hagyományosan ismert naan kenyér mellett a pizza egészséges, indiai változatát is elkészítik a szakácsok, melynek neve uttapam.

Kedvcsinálónak álljon itt az uttapam receptje, mely otthon is könnyen elkészíthető.

  • Hozzávalók:

3 dl urad dhal (egyfajta hüvelyes, fekete lencse)
1 dl rizs
3 kk só
apróra vágott zöldségek: pl. paradicsom, pritamin paprika, cukkini, reszelt gyömbér, főtt kukorica
egy nagy csokor apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem

Az elkészítése nagyon egyszerű, csak az bonyolítja, hogy előző nap kell elkezdeni. 6 órára külön-külön beáztatjuk a rizst és az urad dhalt bő vízbe. Ha letelt az idő, egymás után leturmixoljuk mindkettőt egy kevés víz segítségével. Krémes, sűrű palacsintatészta jellegű masszát kell kapnunk. Összekeverjük, megsózzuk, lefedjük az edényt, és egy éjszakán át állni hagyjuk.

Fincsi :-)

Másnap ellenőrizzük az állagát, ha túl sűrű, vízzel hígítjuk. Kissé kiolajozunk egy palacsintasütőt, beleteszünk egy kisebb merőkanál tésztát, és kerekre formázzuk. A tetejét kirakjuk zöldségekkel és zöld fűszerrel. Ha az alja megsült, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Kókusz csatnival vagy zöld-csatnival tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ha szeretne többet megtapasztalni a “tandoori és a tárcsás konyha” látványos  különlegességeiből, jöjjön el a Krisna-völgyi Búcsúba, július 18, 19, 20-án 🙂

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával egy hasonló fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 641 23 09 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!