Szerintem nincs ember, aki még nem hallott a somogyvámosi Krisna-völgyről, ahol – egy 260 hektáros területen – mintegy százötvenen élnek. Aki még nem járt itt, el sem tudja képzelni, milyen is egy úgynevezett ökofalu, amelynek minden eleme a jó gazda szemléletét mutatja. Jáki András útépítő mérnököt, a Balaton-Út Kft. ügyvezető igazgatóját, a Krisna- tudatúak „házi építészét” kértem arra, mutassa be a Semmelrock burkolataival borított területet.

  • A Krisna-völgy "házi építészei"

Jáki András a Krisna-völgyi projekt tulajdonképpen a terület tulajdonosainak elképzelései alapján készül immár tizenhét éve folyamatosan. Mi nyolc éve dolgozunk a völgyben. Általában tervvázlatok alapján dolgozunk, voltaképpen az elképzeléseikhez, aktuális instrukcióikhoz tesszük hozzá a szakmai tudásunkat. A Krisna-hívőkről elmondható, hogy rendkívül igényesek, az egész területet voltaképpen áthatja a vallásuknak megfelelő India-kép. Van például egy 15 szenthellyel övezett zarándokútjuk Indiában, amelyet itt lemásolunk.

  • A Krisna-völgy "házi építészei"

A kialakítás során előfordult, hogy egy-egy szenthely kialakításához 600 köbméter földet mozgattunk meg. Ezekhez a munkákhoz mindössze egy előzetes tervvázlatot kapunk, amelynek a mentén el tudunk indulni. De menet közben is folyamatosan változnak az igények, amelyekhez mi műszakilag hozzátesszük a magunk elképzeléseit. Tehát voltaképpen egy együttes tervezés révén jutunk el a végeredményig.

Szöveg és kép forrás: Semmelrock.hu