Arra a kérdésre, hogy vajon milyen ételeket fogyasztanak a vegetáriánusok a legkülönfélébb verziókat hallottuk már 🙂 Most egy ízletes, töltött lepényféle a parata receptje kerül bemutatásra: „A töltött parata zöldborsós formája, ráérős napok reggelije…
- Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg fehér liszt
5 ek vaj
1 dl meleg víz
2 kk só
- A töltelékhez:
2 ek ghí vagy olaj
1 ek apróra vágott zöldpaprika
2 cm hosszú friss gyömbér finomra reszelve
1/3 kk asafoetida
30 dkg zöldborsó
1 kk garam masala
2 kk citromlé
1 kk barnacukor
2 kk só
2 ek friss korianderlevél vagy petrezselyem
5 ek ghí vagy olaj a sütéshez
- Először elkészítjük a parata tésztáját. A lisztet egy tálba tesszük, sózzuk, hozzáadjuk a vajat és a meleg vizet, majd gyorsan összedolgozzuk. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. A tésztának közepes állagúnak kell lennie, nem lehet sem túl kemény, sem túl lágy. Inkább a lágy felé hajlik, de ne legyen ragacsos, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. Ha elkészült, gondosan lefedve állni hagyjuk, hogy ne száradjon ki. Közben elkészítjük a tölteléket.
- A zöldborsót megpároljuk, és villával összetörjük. Egy edényben felmelegítjük a zsiradékot, beletesszük a zöldpaprikát és a gyömbért, néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk az asafoetidát, még fél percig kevergetjük, majd rátesszük a párolt zöldborsót és a garam masalát. Pár percig még összesütjük, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a sót, a citromlevet, a cukrot és a finomra metélt koriandert vagy petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 10 gombócot gyúrunk, melyeket egyesével kerek lepényekké nyújtjuk. A közepére helyezzük a töltelék tizedrészét. Ekkor fogjuk a tészta széleit, és a tetején összefogjuk, mint egy batyut. Lecsípjük a felesleges tésztát, és kissé lelapítjuk. Az így kapott korongokat egy sodrófával óvatosan vékonyra nyújtjuk. A maradék lepénykékkel ugyanígy járunk el. Vigyázzunk, nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!
- Egy palacsintasütőben egy kávéskanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első paratát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött paratával is.”
Forrás: Vegavarázs gasztroblog
- Amikor Krisna-völgyben jár a családjával kóstolja meg éttermünk finom fogásait is!