„Két héttel ezelőtt megkért egy barátom, hogy süssek egy tortát, mert szülinapi buliba megy, és az lenne az ajándék. Szívesen elvállaltam, és elkezdtem tervezgetni mindenféle izgalmas változatot: karamell, csoki, dió, mogyoró, esetleg ezek ötvözete… Aztán kiderült, hogy az ünnepelt a kókuszt és a puncsot szereti. A kérés az volt, hogy ne piskóta alapja legyen, hanem mézes-lapos, és gondoltam, legalább egy kevés málnalekvárt csempészek egy-két lapra, az illik a kókuszhoz, és feldobja a történetet. Így született ez a torta. Reménykedem benne, hogy örömet okozott az ünnepeltnek.
Kókusztorta
Hozzávalók (egy normál méretű tortához):
A 6 laphoz:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
0,8 dl tej
3 ek méz
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
50 dkg liszt
A krémhez:
1 l tej
5 dl kókusztej
15 lapos ek pudingpor (tejszín vagy vanília, de a keményítő is jó)
20 dkg kókuszreszelék
50 dkg vaj
50 dkg porcukor
néhány kanál málnalekvár
A díszítéshez:
csokiforgács, koktél cseresznye, kókuszreszelék, vagy ki mit szeret
Először elkészítjük a lapokat. Egy lábosba tesszük a vajat, a cukrot, a tejet és a mézet, majd kis lángon felolvasztjuk. Nem kell forralni, csak olvasztani. Levesszük a tűzről, s amikor már egy kicsit kihűlt, beletesszük a szódabikarbónát és a sütőport. Ha már majdnem teljesen kihűlt, a lisztet is hozzáadjuk és összegyúrjuk. A tésztát 6 részre szedjük, fogjuk az elsőt, belisztezzük a deszkát és a tésztát kerekre nyújtjuk. Tegyünk rá egy tortaformát vagy fedőt, és vágjuk körbe, így szabályos kört kapunk. Amikor megvan, egy megfelelő méretű tepsit megfordítunk, belisztezzük az alját, rátesszük a tésztát, és megsütjük. Vigyázni kell, mert nagyon gyorsan – néhány perc alatt – megsül. Ugyanígy kisütjük a maradék lapokat is.
A krém elkészítéséhez először elkészítjük a főtt krémet. A pudingport simára keverjük egy kevés tejjel, a maradék tejet (a kókusztejet is) pedig feltesszük forralni. Amikor forr, hozzáadjuk a pudingport, és keményre főzzük, majd belekeverjük a kókuszreszeléket is. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A szoba-hőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd apránként a kihűlt pudinghoz adjuk.
Amikor minden megvan, összeállítjuk a tortát: a lapokat megkenjük a krémmel, én a két középső lapra málnalekvárt is tettem. Ne felejtsünk krémet hagyni a torta külső kenéséhez, s a díszítéshez.”
Forrás: Vegavarázs
A Krisna-völgyi étteremben a a szezon folyamán hasonló finomságokat is megkóstolhat a családjával!
——————————————————————————————————————-
Kérjük, hogy adója 1%-nak felajánlásával támogassa a törekvéseinket!
Technikai számunk: 0389
Köszönjük a segítségét!