A tej életünk része
A tej egy nagyon fontos tápláléka az emberiségnek. Sok vitamin, ásványi anyag található benne. A tej egy olyan táplálék, amelyet értékelni kell, s tisztelni kell azt az élőlényt, aki által megkaphatjuk.
Az emberiség gondolkodásmódja az idő folyamán oly mértékben megváltozott, hogy manapság a tiszteletről már szinte fogalmunk sincs. Természetesnek vesszük, hogy megkapunk dolgokat, nem értékeljük, s nem vagyunk hálásak mindazért, amit kapunk.
Valaha az ősi kultúrákban még megtalálható volt a tisztelet, egy egészséges értékrend volt elfogadott a társadalomban.
S mindezt miért mondom? A tehenek védelmében, akik e tápláló fehér édes folyadékot adják az emberiségnek, a tejet.
Indiában még a mai napig is tisztelik ezért a szolgálatért a teheneket. Az emberek számára a tehenek olyanok mint az anyukák. Táplálékkal látják el a gyermekeiket, az embereket.
A húsételeket tudjuk pótolni a tejből készült sajt különféle változataival. A tejből számtalan étel készíthető. Kiváló egyéb ételekhez szükséges kiegészítőket lehet belőlük előállítani, mint a túró, sajt, joghurt, tejföl, kefír stb. Étkezésünk fontos részét képezi ez az értékes táplálék.
Amikor látunk ilyen ételeket emlékezzünk arra, hogy a tehenek nélkül mindezt nem kaphatnánk meg.
Sokféle tradicionális recept található, melyekből egy párat összeválogattam.
Remélem, örömet szerzek ezzel a főzés kedvelőinek!
Spenót panír sajttal
Hozzávalók:
1-2 csípős zöldpaprika
1 kk gyufára vágott gyömbérgyökér //elhagyható/
4 ek tejsavó
1/2 ek őrölt koriander
1/2 kk kurkuma
1/4 kk pirospaprika
6 ek ghí vagy olaj
20 dkg panír házisajt lásd előző receptekben
1 kg friss spenót /lehet mirelittel is helyettesíteni/
1/2 kk garam masala
1 kk só
3 ek tejszín
A felszeletelt zöldpaprikákat és a gyömbért elturmixoljuk a savóval. Belekeverjük az őrölt koriandert, a kurkumát és a pirospaprikát.
A ghít vagy az olajat teflonedényben felforrósítjuk, óvatosan megpirítjuk benne a kockára vágott panírsajt minden oldalát, majd kiszedjük a zsiradékból. Ugyanabba a zsiradékba beleöntjük a nedves fűszerkeveréket, majd hozzáadjuk a gondosan megmosott és durvára vágott spenótleveleket. Fedő alatt puhára pároljuk /közben néha megkeverjük/ sóval, garam masalával ízesítjuk, s végül belekeverjuk a sült panír sajtot és a tejszínt. Még 5 percig melegítjük. Forrón tálaljuk.
Serpenyőben sült panírsajt
30 dkg házisajtot készítünk /előző receptjeink alapján/
3 kk kurkuma
3 kk só
1 ek étolaj
1 citrom
A friss kipréselt sajtot 10 cm hosszú, 5 cm széles és 1- 1,5 cm vastag hasábokra vágjuk. A kurkumát és a sót összekeverjük, majd ebbe egyenként beleforgatjuk a kissé még nedves sajtszeleteket, hogy vékonyan és egyenletesen befedje őket. Egy serpenyőben felmelegítünk egy ek ghít vagy olajat, és annyi sajtszeletet helyezünk bele, amennyi kényelmesen elfér. Lassú tűznél, sűrűn forgatva mindkét oldalát aranybarnára és ropogósra sütjük. Egy- egy szelet citrommal tálaljuk.
5 dkg rizs
2.5 l zsíros tej
2 dl tejszín
1/2 kk őrölt kardamom
2 babérlevél
10 dkg cukor
Egy nagy edényben felforraljuk a tejet. Beletesszük a megmosott rizst, a cukrot és a bebérlevelet. Úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej enyhén lobogjon, de ne fusson ki. Addig
főzzük, míg a tej kb. kétharmadára sűrűsödik és a rizs kicsit /nem teljesen/ szét nem fő. Belekeverjük az őrölt kardamomot, még 5 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Jól lehűtve tálaljuk minél hidegebb annál finomabb.
Más változat:
fahéjrúd kerül bele vagy
sáfrány vagy
hidegen /amikor már elkészült, és kihült a rizs/ belekeverhetünk puha húsú gyümölcsöt, eper, málna banánkarika stb.
Lasszi édes joghurtital
Könnyen elkészíthető, s biztos a siker.
Hozzávalók:
1 l joghurt vagy író
7 dl hideg víz
6 ek cukor vagy 5 ek méz
2 kk rózsavíz
Az összes hozzávalót habverővel habosra kavarjuk. Jól behűtve tálaljuk
Más változatai:
lehet felcserélni a rózsavizet
3 ek citromlével + 1 citrom héját lereszeljük
vagy 5 dkg pépesített eper vagy szeder, vagy málna, esetleg banán
sárgabarac, őszibarack vagy mangó
Nagyon kellemes nyári ital!
Várom továbbra is kérdéseiket a [email protected] e-mail címen!
Üdvözlettel: Fodor Éva
/Rádhá-náma dévi dászi/
- Ha teheti, látogasson el hozzánk és kóstolja meg éttermünkben hasonló fogásainkat!
- Vegyen részt Ön is egy Krisna-völgyi hétvégi 3 napos túrán, ahol a pihenés mellett részt vehet az igény szerint indított főzőtanfolyamunkon is!
- Érdeklődni az alábbi telefonszámon és email címeken lehetséges: Farkas Ádám (Hari Kirtana dász) 06-30/ 641-2309 [email protected], [email protected]