Barátai körében nálunk járt Laár András, aki az itt töltött időről a következő kedves szavakkal emlékezett meg saját Facebook oldalán: “Kedves Barátaim! Vasárnap a Tündértantra Kör tagjaival, ellátogattunk a Krisna-völgybe, ami a Balatontól délre, Somogyvámoson található. Mi Katikával és kisfiammal, Budával, Sóstón időztünk, ezért értünk odajött autóval Aranyosi Betti a férjével (Betti ennek a facebookos oldalnak az adminja is, valamint az egész kiruccanást ő szervezte). A többiek egy nagy, erre a célra bérelt busszal jöttek, és velük már ott találkoztunk, a Krisnások ökofalujában.

Jómagam már többször is megfordultam itt, különböző alkalmakkor, és mindig nagy élményt jelentett az itt tartózkodás. Az első és legfontosabb benyomásom újra és újra az, hogy nagyon rendezett, rendkívüli gondossággal ápolt környezet fogad. A viszonylag nagy területen minden apró részletre kiterjedő figyelemmel folyik a gazdálkodás és a szellemi-lelki élet. Tudni kell, hogy az itt élő Krisna-tudatú hívők, ahogy ők hívják magukat „bhakták” – szerzetesek. Sokan közülük cölibátust fogadtak, és rendkívül szabályozott módon vezetik mindennapjaikat, ám vannak házasok is, akik a házasokra vonatkozó szabályok szerint, szintén szerzetesi módon gyakorolják a házaséletet, ami annyit jelent, hogy például, csakis gyermeknemzés céljából élnek nemi életet. Egyébként mindegyikükre, a hétköznapi emberek életviteléhez képest, szigorú szabályok vonatkoznak. Nem esznek húst, nem isznak alkoholt, nem kábítószereznek, és nem dohányoznak. Ezeket a tiltásokat egyébként, arra az időre, amíg itt tartózkodnak, a látogatóknak is be kell tartaniuk: szigorúan tilos a Völgy egész területén a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a kábítószerezés, valamint a húsfogyasztás.
Az itt élők egész életüket Krisna-isten szolgálatának szentelték, és ez látszik meg a környezet makulátlanságán. Mivel minden tettüket, érzésüket, gondolatukat Istennek ajánlják fel, így munkájukat is Őérte végzik. Hitük szerint Isten mindenből a legjobbat érdemli, ezért az összes tevékenységet, beleértve akár a WC pucolást is, a legnagyobb odaadással, és szeretettel végeznek. A Krisna-tudat az Isten iránt érzett legmagasabb rendű szeretet kifejlesztésének útján keresztül éri el a Tökéletességet. Ételeiket szent mantrák zengetése közben főzik, majd ha elkészült, egy kis szertartás segítségével felajánlják azt Krisnának, aki az ebben a gesztusban rejlő szeretetet elfogadja, és megáldja az ételt. Ettől kezdve ez az étel már Istennel átitatott lelki étel, „praszád”, amelynek felemelő, gyógyító hatása van, szemben a hétköznapi, anyagi étellel. A Krisna-tudatú hívők csak praszádot esznek, ha mégis hétköznapi ételt kényszerülnek enni, azt fogyasztás előtt mindenképpen felajánlják Krisnának, egy erre a célra szolgáló ima segítségével…”
  • Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben?

Kérjük, hívja fel turisztikai szervezőnket a +36 30 641 23 09 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!