Az állatvilágban elég kevesen dönthetnek úgy, hogy a telet melegebb égtájakon töltik. Vagyis többen maradnak itt, mint ahányan elmennek. Főként a madarak tehetik meg, hogy elmennek, és őket hiányoljuk leginkább, mert ők érezhetően jelen vannak, ha itt vannak. Az állandók mellett télen lehet találkozni az északabbról ide érkező vendégekkel is, mint a kékes rétihéjával, a különböző magevő csapatokkal (csíz, fenyőpinty, süvöltő, keresztcsőrű, stb.). A hazaiak közül gyakran kerül szem elé, vagy etetőre jön a meggyvágó, az erdei pinty, a többféle cinege (szén, kék, barát, fenyves, stb.), a fakopáncsok, küllők, nyomukban pedig az ádáz kis ragadozó, a karvaly.

Erős észak-keleti hidegbetörés alkalmával jönnek hazánkba a csonttollúak (12 év után tavaly februárban volt újra inváziójuk Magyarországon, a felmelegedés már ritkán hozza be őket). Erdeinkben már január elején nászukat élik és fészküket tatarozzák a fokozottan védett réti sasok. Egy pár fészkel Krisna-völgy távolabbi erdejében. Februárban gyakran már tojásokon ülnek, úgyhogy igyekszünk megtenni mindent a zavartalan költésük érdekében.

Az emlősök közül ilyenkor lehet találkozni nálunk a tavak-patakok mentén halászgató vidrával. A szántókon, erdőszéleken a mezei nyúl, őz legelészik, alkonyatkor vaddisznók, aranysakálok és rókák is járnak.

A denevérek és a pelék fák odvában és mesterséges odúkban, épület-repedésekben alszanak hibernáltan.

Az Isodyana Botanikus Kertben már decembertől virágoznak a télen is nyíló kései vagy korai fajok. Ilyen például a szegfű illatot árasztó tarkalevelű ezüstfa (Elaeagnus pungens maculata), a Mahonia bealei sárga virágfürtjeivel, az illatos tündérfa (Chimonanthus praecox), január végétől a varázsmogyoró (Hamamelis mollis), Koreából a hójázmin vagy hóvessző (Abeliophyllum distichum).

Némi melegséget hoz a rideg januári napokon az örökzöldek jelenléte, a himalájai cédrus (Cedrus deodara), az európai ciprus (Cupressus sempervirens), az északa-amerikai arizónai ciprus (Cupressus arizonica), az aligátor boróka (Juniperus deppeana), Kínából az ehető magvú tarkakérgű fenyő (Pinus bungeana), a látványosan hosszú tűjű óriástobozú fenyő (Pinus coulteri), tengerparti fenyő (Pinus pinaster).

A mediterrán és szubtrópusi fajok reménykedve várják az enyhébb időket.

 

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!