A Kárpát-medence az elmúlt fél évezred alatt Európa gyümölcsös kosarává fejlődött. Az itt kialakult gyümölcsfajta változatosság egyedi a kontinensen belül. Az 1800-as évek végére csak almából több mint 1500 fajta volt jelen. Sajnos, a társadalmi és gazdasági változások révén ennek a hatalmas genetikai kincsnek jelentős része eltűnt. A Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat 10 évvel ezelőtt karolta fel a régi tájfajták megmentését, és azóta számos értékőrző kert született, illetve több faiskola is zászlajára tűzte a gyümölcsészeti hagyaték kezelését. 

 

Az Isodyana Botanikus Kert mintegy 240 gyümölcsfajta telepítésével vesz részt a helyi és országos értékek megmentésében, amelyekből több tucatnyit szaporításba is vontunk. A szeptember 22-én megrendezendő “Tájfajta mustra” kis betekintést enged a régi gyümölcsös ízek, színek és illatok világába, egyben több értékes tájfajta konténeres csemetéjét is meg lehet vásárolni. A Kert programja 22-én szombaton 10-13 óra között lesz látogatható a gyümölcskertészet területén.

Pőcze Vilmos
kertvezető
Isodyana Botanikus Kert
Krisna-völgy
Somogyvámos, Fő u.38.

 

 

 

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával egy hasonló fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!