Az Isodyana Botanikus Kertet 2001-ben alapítottuk 11 hektáros területen. Napjainkban 950 fásszárú és mintegy 400 lágyszárú taxon alkotja a gyűjteményt.

A botanikus kert méltó környezetet teremt a zarándokhelyhez, változatos kiültetésekkel teret ad az elmélyüléshez, a meditációhoz, a szakrális élményhez, és a kikapcsolódáshoz egyaránt. A 3 km hosszú zarándokútvonal mentén tizennégy – külön kiépített – szent kert is található. A Botanikus Kert egy nyugat-bengáli archaikus szent ligetről kapta nevét (Isodyana), közvetlen jelentése: “az Úr kertje”.

 

Krisna-völgy tájgazdálkodásának legfontosabb jellemzője érvényesül a Botanikus Kert esetében is: kisebb mozaikfoltokat hozunk létre, amelyek fokozatosan diverzebb, természetesebb, és ezáltal fenntarthatóbb táji környezetté formálódnak, élőhelyéül szolgálnak számos megritkult, érzékeny növény- és állatfajnak (12 védett hazai növényfaj, 125 madárfaj, változatos, gazdagodó fauna). 

 

A megalapításnál kiemelt szempont volt az is, hogy kipróbáljunk olyan növényfajokat- és fajtákat, amelyeknek valamilyen hasznosítása lehetséges az önellátás körülményei között. A sokféle haszonvétel közül szóba jöhettek a gyümölcsök, magvak, díszítő- és kézműves alapanyagok, virágok, gyógynövények, méhlegelők, építőanyagok, stb. majd az évek múltával a tűzifa-felhasználás is. Ehhez kapcsolódóan látogatható az „ökológiai gazdálkodás tanösvény” 6 állomása, amely sok hasznos információt ad az érdeklődőknek.

 

Ugyancsak cél volt olyan hazai és egzóta növényfajok gyűjteményes keretbe válogatása, amelyek a legszebben díszlenek nálunk, illetve tűrik, elviselik az éghajlatváltozás hatásait, a fokozódó időjárási szélsőségeket. Részben emiatt a növény-csoportosítások nem rendszertani besorolás vagy földrajzi származás alapján tervezettek, hanem a kiültetéseknél – természetesen a tájesztétikai szempontok figyelembevételével – az adott növényfaj ökológiai igényei voltak a mérvadóak. 

A Botanikus Kert területén (a környező erdősítéseket leszámítva) az eltelt 14 év alatt több mint 1500 koros fát, 60 000 erdészeti csemetét ültettünk el. Krisna-völgy teljes területén az erdősítésekkel együtt a 25 év alatt elültetett fák és cserjék száma eléri a 350 000 darabot, amely így 22 %-os erdősültségi állapotot eredményez. 

 

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.