Krisna a Pándavákkal beszélget

Ebben az évben is elérkezett a Krisna-hívők egyik különleges böjtnapja, a Pándava-nirdzsala ékádasí, melynek dátuma az idén június 3-ra esett. Biztosan furcsán hangzik ez a név, de mindjárt elmagyarázzuk, mit is jelent ez számunkra.

Manapság a legtöbben már nem idegenkednek az előírásokat követő böjttől, mert tudják, hogy a rövidebb-hosszabb tisztító kúra az egészségüknek és szellemi frissességüknek is jót tesz.

Krisna hívei szintén böjtölnek – az ősi védikus tradíció alapján -, többek között minden újhold és telihold utáni tizenegyedik napon, az ékádasín. Minden böjtnapnak saját neve van, (pl: Pándava-nirdzsala ékádasí) és speciális eredményt tartogat az azt követő személy részére.

Úgy tartják, hogy ékádasí-kor kedvezőtlen karmikus visszahatást eredményez többek között a gabonafélék fogyasztása. Ezért a bhakták (Krisna-hívők) az ékádasí napján elkerülik a gabonafélék (rizs, búzaliszt, zab, stb.), a hüvelyesek (dál, zöldborsó, zöldbab, csicseriborsó stb.), a szezámmag és a kukorica fogyasztását is. Természetesen ezt a saját hasznukra akár mások is megtehetik. A gabona helyettesítésére alkalmas a hajdina, a szágó (tápióka) és a gesztenyeliszt.

Aki böjtölni szeretne – a saját egészsége és frissessége érdekében – mielőtt elkezdené azt, kérje a már ebben jártasak tanácsait, segítségét!

Tavirózsák Krisna-völgyben

A “Pándava-nirdzsala ékádasí” története röviden összefoglalva a következő:

A Mahábháratából jól ismert Pándava hősök – akik társadalmi helyzetüket tekintve magasan képzett katonák és uralkodók voltak – nem tudtak mindig böjtölni az ékádasí napján azért, mert harcolniuk kellett az igaz ügyért, ezért Krisna ezt a napot jelölte ki nekik erre a célra.

Ezen ékádasí-nap valódi célja – a teljes böjtön túl – az, hogy megfelelő meditációval közelebb kerülhessünk Krisnához, ezért a legtöbb szerzetes a saját fogadalmában már meghatározott számú Haré Krisna mantra sokszorosát énekli az ilyen alkalmak során.

Sríla Prabhupáda -az ISKCON alapító tanítómestere- mantrázás közben

A Haré Krisna mantra -melyet akár hangosan is énekelhetünk vagy magunkban is dúdolhatunk- teljes szövege a következő:

Haré Krisna Haré Krisna

Krisna Krisna Haré Haré

Haré Ráma Haré Ráma

Ráma Ráma Haré Haré

Akár Ön is kipróbálhatja, a haszon biztosan nem marad el.

Szeretettel: Krisna-völgy lakói