Az alábbi cikk egy állatvédő olvasónk kérdése alapján született meg: Miért kell az ökröket kitenni az orrkarika viselés szenvedéseinek? A válasz több elgondolkodtató állatvédelmi pontot is érint, melyet szívesen megosztunk másokkal is.

A válasz több elgondolkodtató állatvédelmi pontot is érint, melyet szívesen megosztunk másokkal is.
Az, hogy ökröket lehet látni Krisna-völgyben, az az egyik legfőbb állatvédelmi intézkedésünk eredménye. Ha egy kultúrában az ökörerőt (vagy a bikákét) nem alkalmazzák, akkor ezek az állatok automatikusan vágásra kerülnek, mert “egyszerűbb” gépekkel dolgozni, mint velük. Ha viszont alkalmazzák őket, akkor orrkarika nélkül nehéz fegyelmezni őket. Mi az ökröket a gazdaságban alkalmazzuk, vetünk, szántunk, kaszálunk, szállítunk velük. Egy-egy ökör betanítása 3-4 évbe telik, aktív időszakuk 12-13 éves korig tart, ezután természetes halálukig gondoskodunk róluk (nyugdíjazzuk őket). A tanítás lényege, hogy az ökrök dolgozni tudjanak, ami egyben az életüket jelenti. A tanítás módszere a vezényszó, de ilyen méretű és erejű állatokat néha fegyelmezni is kell, amire a legkíméletesebb eszköz az orrkarika (nagyon gyorsan értenek ebből, nem kell különösebb fájdalmat okozni nekik).

A szentírások szerint a tehénvédelem nem csak egy kultikus, szentimentális dolog, hanem a realitásra épít. A teheneket védelmezni és a tejüket elfogadni, anyai kapcsolatot jelent. Az ökröket és bikákat
védelmezni és munkájukat elfogadni, apai kapcsolatot jelent. Ha egy társadalom nem hálás azért, amit a tehenektől és ökröktől kap, akkor ezeket az állatokat csak kihasználja és megöli. Amennyiben elfogadja az adományaikat, akkor köteles gondoskodni róluk, mert ez az Istentől rendelt törvény, és ez a valódi szeretet.

Pártha dás

2 hozzászólás

 1. UI: az előző gondolatokhoz.

  Mindig a szándék a fontos. Ha az összhangban az Egyetemes törvénnyel az a szándék jó. És biztosan szolgálatára lesz mind az egyén , mind a társadalom. és minden élőlénynek

 2. Vegetárianus vagyok jó pár éve. Sokszor teszik fel a kérdést nekem, hát a növényeket miért eszem meg azok is élőlények? Hogy az ember funkcionálni tudjon ebben a világban bizonyos dolgokat meg kell tennie, de a szándék a fontos, és az nem más mint a lehető legkisebb kárt és fájdamat okozni. Sok esetben nem is okozunk kárt a növényekben hiszen a gyümölcsök esetében csak a fák termését esszük meg.Viszont ami fontos hogy mindig felajáljuk és megköszönjük Istennek amit tőle kapunk ez esetben az ételt.Ami viszont fontos, és sokszor előfordul hogy az erőszakot saját magunkkal szemben követjük el , az erőszak nem csak azt jelenti hogy valakinek vagy valaminek ártunk, ha nem ha magunknak ártunk az is erőszak. Ezt a szet eszközt a testet azért kaptuk hogy Isten temploma legyen és ennek megfelelően kellene használnunk.

  Lásd meg a jót, halld meg a jót, tégy jót!

  Fogyasszunk tiszta satwikus ételeket italokat, hogy az elme elcsendesedjen és eltudjunk merülni az Isteni megtapasztalásokban. És mindenek előtt szeressünk.

  A szeretet Isten-Isten a szeretet. Om

  saizora

Comments are closed.