A helyi iskolában (gurukula) nyáron sem áll meg az élet. Bár a szünetben a tankönyvek nem kerülnek elő, a gyerekek természetközeli életmódra való nevelése tovább folyik azáltal, hogy a maguk módján, aktívan, de mégis játékosan részt vesznek a közösség életében.

A júliusi aratófesztivál alkalmával beneveztek az aratóversenybe, ahol egy kis csapatot alkottak a szülőkkel együtt. Az aratás minden munkafázisában részt vállaltak, a kaszálástól kezdve a kévekötésen át egészen odáig, hogy búzát is csépeltek az előre gyártott “gyerek-cséphadarókkal”. Sőt, segédkeztek abban is, hogy a búzából liszt válhasson, melyből aztán elkészült az új kenyér.

A mezőgazdasági munka fontosságára és alapjaira azonban más módon is nevelik a gyerekeket. Az iskola épülete mellet elkészült egy gyakorlókert, melyben a kertészek útmutatásával a gyerekek palántákat ültettek, egy-egy fajta zöldséget termesztettek, amit aztán az oltáron felajánlottak az Isteni Párnak. Így már egész korán természetessé válik a gyerekek számára, hogy abból élünk, amit megtermelünk, és mindezt egy játékos módszeren keresztül sajátítják el.

7 hozzászólás

 1. Sokat hallotam már rólatok és csodálattal nézem az iskolátokat.Érdeklődnék,hogy mentálisan sérült gyermekek is vannak-e nálatok?Sajnos nekem van egy beteg gyermekem és ezért kérdezem.

 2. Szeretett Isteni Lelkek!
  Neharagudjatok hogy gyakran mondom el a véleményemet.Látom hogy általában a hozzászólások a nálatok szerzett tapasztalatokról szólnak, méltatva a tevékenységeiteket. Amivel én is egyetértek. Az élet szeretetét, az egészséges értékrendet, az erőszaknélküliséget tapasztalhatja meg mindenki aki hozzátok ellátogat. No, meg a szeretet áradását mindenkire és mindenre. Jó ezt látni és még jobb lenne ha ez az egész teremtett világon igy lehetne. Mert kicsit szomoruvá tett egy játék két gyerek között aminek véletlenül fültanuja voltam. Ha szerepet kellene osztanom a nagyobbik gyerek a megtévesztett, a kisebbik a még ártatlan szerepet kapná. A nagyobbik gyerek mondta fuss az életedért miközben bokszütéseket mért a levegőbe, a kissebbik meg csak kérdezgette de mit jelent az hogy fuss az életedért? Miért mondod ezt nekem?Fuss , különben meghalsz.Játékból folyt az eszmecsere, és szerencsére még csak játékszinten élik meg ezek a gyerekek, de meddig? És arra gondoltam, Ur Isten, mekkora a felelőségünk, azért hogy mentálisan egészséges társadalom nőjön fel. Ki rontotta el és hol? Az apa aki megvette a Tv-t, esetleg aki bekapcsolta a gyereknek, a Media aki ilyen filmeket terjeszt ami az agresszióról szól? A tanárok, a szülők?Azt gondolom midannyiunk felelősége, a gyerek a legtisztább talaj, nem mindegy milyen magot vetünk el ebbe a fölbe, nyilván olyan lesz a termés is.A pozitiv dolgokat kellene elültetni a gyerekek tudatába, szép dolgokat vetiteni a mozivásznon,és az egészséges értékrendre tanitani őket. Soha nincs késő, a szeretet kapuja mindig nyitva áll. saizora

 3. Szeretett Isteni Lelkek!

  Közeleg az iskola szezon, sajnos az iskolátokat nem tudtam megtekinteni amikor a bucsu alkalmával nálatok jártam.De mindentől függetlenül a világ minden iskolájában a hagyományos oktatás mellett , spirituális oktatásban is kellene részesülniük a tanulóknak. Az oktatás célja a jellem formálás. A ma tanulói, a holnap tanárai. Az egyetemes tudás, legalább annyira fontos mint az egyetemi tudás!!! Hiszen az egyetemes tudás nem csak az anyagelvüségre törekszik.Segit abban a csodálatos benső világban eligazodni amelyből minden látható dolog fakad. És ami igazán boldoggá tesz!!! Az ember Sat-Chit-Ananda vagy is lét-tudat üdvösség, ez a valódi természete. És ebben mindvégig hinnie kell.

  saizora

 4. Én is akarok palántát ültetni!

 5. Kedves Misi!

  A megoldás egyszerű: itt tudod beszerezni a füstölőket! 🙂

  Gouranga!

  Sörös Ágnes

 6. 15 vagyokk én is gyakorlom nem régóta a mantrát…
  vettem nálatok a búcson vasárnep egy dobozfüstölő pálcát , nagyon jó minőségű lassan ég ,jó illata van , de nem ilyet nem kapok sehol, tudja valaki hól lehet beszerezni????

 7. Érdekes 🙂

Comments are closed.