Azért is jó Somogyvámoson lakni, mert könnyen hozzájutunk érett marhatrágyához :-)
Veteményesünk talaja ugyan még nem kiáltott érezhetően tápanyag utánpótlásért, de mi két év használat után úgy gondoltuk, itt az ideje. Már csak példamutatásból is, hiszen tudjuk, a biokertészet alapja a jól előkészített és tápanyagban gazdag talaj.
A létező legjobb talajerő-utánpótló anyag az érett marhatrágya, mert optimális arányban tartalmazza a tápanyagokat, és a talaj szerkezetét is kiválóan javítja. A tömör talajt lazítja, az agyagos vályogot morzsalékosabbá teszi, a növények könnyebben veszik fel a tápanyagokat.
A boltokban kapható marhatrágyával szemben a Krisna-völgyi garantáltan vegyszer- és gyógyszermaradvány mentes. Ez teszi igazi kinccsé a tehéntrágyát!


A kiszállítás az időutazás illúziójával járt: két ökör vontatta szekéren érkezett meg a „trágyakincs”.

(A képen: mentjük a friss potyadékot – trágyázásra közvetlenül nem, de fasebkenőcsnek csodásan használható. A Védákból évezredek óta ismert, mára a nyugati tudomány is leírta, hogy antiszeptikus hatású).

Megjegyezzük, a szarvasmarha tartás a Krisna-hívők részéről egy régi somogyi hagyomány felélesztésével is felér! (Ld. például Hosszú Csaba cikkét az „Antropogén ökológiai változások a Kárpát-medencében” című könyven, amelyet Andrásfalvy Bertalan és Vargyas Gábor szerkesztett). Sőt, a korábbinak egy továbbfejlesztett változata, mert míg a XIX. századi emberek – az idézett könyv tanúsága szerint – elsősorban húsukért hizlalták állataikat, addig a Krisna-hívők munkájukat és tejüket hasznosítják, és sosem kerül levágásra egyetlen tehén vagy ökör sem.


Amíg a fiúk lapátot ragadtak, és leszórták a trágyát a kocsiról, addig nem járatták a „motort”: az igavonók szófogadóan álldogáltak.
A trágyaszórás vidám dolog tud lenni, főleg ha az ember városhoz szokott, és beérzi a dolog rurális báját ? És közben komolyan felemelő érzés is, hogy nemsokára megadjuk a talajnak, ami jár neki. Visszaforgatjuk, amit korábban zöldségként kivettünk.

Ha valakinek éppen nincs a szomszédjában tehenészet, akkor megteszi a trágyapellet is. Ez egyébként könnyebben kezelhető, és kapható biominősítésű is belőle. A Biokontroll Hungária honlapján érdemes a beszerzésének utána nézni.

(A képen a Gesztenyés Vendégház részlete látható)

A trágya felhasználásáról a következő cikkünkben tudósítunk…

Forrás: Ökovölgy

  • Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben?

Kérjük, hívja fel turisztikai szervezőnket a +36 30 641 23 09 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!