150x100Ősi, tradicionális minták, lélek harmóniája (meditáció), szeretteink közötti kapcsolatok mélyítése. Hogyan fér össze e három látszólag különálló terület? Kiváló eszköz erre az Indiában is honos hennafestés, mely már hazánkban is elérhető az érdeklődők számára.

Mi valójában a henna?

Egy növényi alapanyagú paszta, mely természetes, bőrbarát alapanyagokból készült, és egy testfestési technika. A henna minta 7-14 napig díszíti a bőrt, miután a felső hámrétegek cserélődésével a festék eltűnik a testrészről. Könnyen és egyszerűen megtanulható technika, melyet bárki elsajátíthat. Mindösszesen a kézügyesség és a szorgos gyakorlás eredménye, hogy végül művészként, vagy hobbi szinten, magunk és családunk örömére végezzük ezt a tevékenységet.


Lehetséges-e a meditáció a hennázás közben?

Először pár szóban nézzük meg, miért jó egészségünkre és a kapcsolatainkra a meditáció?
Meditáció során különféle folyamatok zajlanak testünkben. Nem szükséges ehhez kicsavart tornagyakorlatokat végezni, elegendő fókuszálni a figyelmet egy adott tényezőre. Ez lehet mantra (meghatározott hangsor), a légzés vagy akár egy testhelyzet kivitelezése is. Természetesen szükséges azt is megemlíteni, hogy a különféle meditációk bizony más eredményt hoznak, így érdemes megválogatni, hogy mire fókuszálunk. Esetünkben a hennázás folyamata a meditáció tárgya. Adni és befogadni. Meditáció általános eredménye, hogy csökkenti a káros stresszt, így jótékony hatással van az idegrendszerünkre, a keringés-, légzés- és az emésztés szervrendszereire. Javítja az agy oxigén ellátását, így jótékony hatást gyakorol a memóriára. Mindezeken felül általános közérzet és kedélyállapot javító hatással is bír, mely kapcsolatainkra is kihat.

 

HennaFestés_540
Hogyan érhető el ez a meditációs állapot, hennázás közben?

A minták, formák megrajzolásához koncentráció szükséges. Koncentráltság, türelem és a pontos kézmozdulatok kivitelezéséhez nyugodt elmére van szükség. Az elme irányításának egyik legjobb eszköze a légzés irányítása. Koncentrált állapotban indirekt (nem tudatos) módon lassul, szabályozottabbá válik a légzés, ezáltal az anyagcsere folyamatok is megváltoznak, kiegyensúlyozottabbá válnak. Ez éppen ellentétes állapotot eredményez a stressz kialakulásához képest, mely során a pulzusszám növekszik, anyagcsere folyamatok felgyorsulnak. A meditatív folyamat ily módon kedvező hatással bír kedélyállapotunkra, a memóriára, sőt a különféle szervrendszerek működésére is.
Hennázás közben láthatatlan kapcsolat alakul ki a hennázó és a hennázott között. 10-20 percre, vagy akár több órára is közös egymásra figyelés a jellemző. A művész alkotását igyekszik megvalósítani vendégén, az érdeklődő pedig türelemmel és elfogadással várja, szemléli és tapasztalja saját testén a minták megjelenését. A harmóniára törekvés és az egyéniségekre való érzékenység fontos képességeket fejleszt a hennaművészben. Ezt a hangulatot megtapasztalja az is, aki hennázik, és akit hennáznak.
Végezetül, a mű elkészültével a henna paszta megszáradásáig minimum fél órán keresztül óvni kell az adott testrészét a hennázottnak, így erre az időre bizony a tudatosság erősen ajánlott, mely során gyakorolhatjuk a türelmet, odafigyelést és az óvatosságot is.

Ezért mindenkit bíztatok, hogy ha teheti, díszítse karácsonykor is magát csodálatos henna mintákkal, vagy barátokkal, barátnőkkel gyakoroljanak, tanuljanak együtt hennázni, mely ideális program a hűvös téli napokra.

A főoldal fotóját köszönjük Katandifest művésznőjének.
A szakmai hátteret köszönjük The Henna Grove-nak, Krisna-völgy hennaművészének.

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!