Csevda azaz indiai "diák csemege"  már megkóstolható Krisna-völgy éttermében is

Hogyan készítjük el az indiai “diák csemegét” itt Krisna-völgyben? A következő leírás ebben segít: “A csevda (chevda) nagyon népszerű snack Indiában. Vékonyra gyalult sült krumpli, magok és fűszerek keveréke. Viszonylag hosszú ideig eláll. Amolyan indiai „diák csemege”. Elkészítéséhez végtelen számú recept létezik, amit itt írok, kissé csípős a belevágott zöldpaprikától. Ha gyerekeket kínálunk vele, nyugodtan hagyjuk ki, és ha az itt leírt magok közül valamelyik nincs otthon, pótoljuk mással. Be kell vallanom, indiai ételek terén meglehetősen konzervatív vagyok, most mégis azt javaslom: ezzel a recepttel bátran kísérletezzünk, készítsük el ízlés szerint.

Hozzávalók:

4-5 nagy krumpli

olaj a sütéshez

6-8 curry levél

3 ek mazsola

3 ek sótlan kesudió

3 ek sótlan pisztácia

egy erős zöldpaprika fele

1 kk amchor (mangópor, elhagyható)

1 kk feketesó

só ízlés szerint

A krumplit meghámozzuk, majd lereszeljük (a reszelőnek azon a részén, amin az almát szoktuk). Beáztatjuk bő vízbe, majd 10 perc múlva lecseréljük a vizet. 3-szor 4-szer cseréljük a vizet, így a keményítő kiázik, és a krumpli kellemesen ropogós lesz. Amíg a krumplit áztatjuk, bő olajban külön-külön kisütjük a többi hozzávalót. Néhány másodperc alatt a curry levelet, utána a mazsolát. A mazsola rendkívül gyorsan megsül, amint felfúvódik, rögtön kiszedjük. Ezután kisütjük a magokat is, majd a vékony karikákra vágott zöldpaprikát. Amint egy kevés színt kapnak, rögtön vegyük ki őket a forró olajból. Legyünk résen, mert nagyon gyorsan megsül minden, ha megégnek, kidobhatjuk.

Ha a krumpli kiázott, azt is megsütjük. Ezután összekeverjük a hozzávalókat és a fűszereket: a mangóport, a fekete sót és a sót. Azért teszünk bele kétféle sót, mert a fekete sóból sokat kellene beletenni ahhoz, hogy megfelelően sós legyen, de ekkor a kénes íze már túlságosan erős lenne. Alaposan összekeverjük az egészet, és készen is vagyunk.”

Forrás: Vegavarázs

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Jó tudni: Csevda és társai csak önökre várnak a Krisna-völgyi étteremben!

  • Kérjük, hogy adója 1%-nak felajánlásával támogassa a törekvéseinket!

Technikai számunk: 0389

Köszönjük a felajánlását!