Ezt a természeti csodának is beillő eseményt azok láthatták, akik április 14.-én vasárnap Krishna-völgybe látogattak, ugyanis ekkor tartották a “Legelső Legelés” napját. Az első tavaszi kihajtás az egyik legörömtelibb ünnep a tehenek számára, hiszen a hosszú téli bezártság után először élvezhetik és kóstolhatják meg a friss puha füvet a napfényben fürdő tavaszi mezőn. Körülbelül 200 fős izgatott tömeg gyűlt össze a templomépület bejáratánál. Govardhana Lal-t kirtannal – zenés táncos felvonulással kísértük a Gośālā – Tehénvédelmi Központunk épületéig. Govardhana Lal Krisna-völgy legaktívabb Istensége, most is számítani lehetett valami váratlan kedvtelésre.

Természetesen nem kellet csalódnunk Benne. A Gośālā-ban elhangzó beszédek alatt a tehenek izgalma átragadt az ökrökre is és kezdetét vette egy látványos bika (ökör) rodeó. Körbe-körbe futottak, birkóztak. Bőgésük kagylókürtök hangjára emlékeztetett. Patáikkal feltúrták a földet és sáros-egyebes permettel „tisztították” meg a túl közel merészkedőket.

Végül elérkezett a várva-várt pillanat: az indiai hagyományos viseletbe öltözött tehénpásztorok kinyitották a karám ajtaját. „ Alacsonyan szállnak a tehenek” – dünnyögte mögöttem egy néző. Valóban, libbenve, szökellve, dagadó tőgyeikkel mit sem törődve repültek tehén anyáink a zöldellő rét felé.

Mámorosan meghemperegtek az illatos fűben és boldogan legelésztek. Néhány perc múlva megnyugodva, békésen ballagtak vissza karámjukba. Śrī Govardhana Lal köszönjük ezt a rendkívüli élményt, találkozzunk jövőre ugyanekkor, ugyanitt 🙂

Szerző: Kārtika devi dāsī

  • Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával egy hasonló fesztiválprogramunkon részt venni? Kérjük, hívja fel turisztikai szervezőnket a +36 30 641 23 09 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!