Ebben a sorozatban olyan eseményekről számolunk be, melyek a nagyvilágban történnek közösségünkkel. A jelenlegi cikkben szereplő lelki tanítómester szintén járt már Krisna-völgyben.Mi a kapcsolatok fenntarthatóságának titka és a vallás valódi lényege?

Rádhanáth Szvámi meghívást kapott februárban egy vallásközi találkozóra, ahol a fő téma a közéletben megnyilvánuló erkölcsi hanyatlás volt, melynek megoldása  a vallás feladata lehetne. A találkozót a K.J. Somaiya Bhartiya Sanskriti Peetham oktatási központ szervezte. A Somaiya Alapítvány az egyik legnagyobb oktatási célú intézmény Indiában 34 iskolával és 27000 tanulóval.

A találkozó résztvevői a legmagasabb rangú keresztény, hindu és iszlám vallású vezetők voltak. Őkegyelme Oswald Gracias bíboros és Őkegyelme  Murphy-O’Connor bíboros képviselte a kereszténységet, Rádhanáth Szvámi és Pandit Vidyasimhacaharya Mahuli a hinduizmust, és az iszlám nézőpontot pedig Ashraf Ahmed Shaikh professzor és Maulana Abdul Malik képviselte. Rajtuk kívül több mint 500 tanuló és vendég vett részt az összejövetelen.
A Vatikánból érkezett Murphy-O’Connor bíboros azért tartózkodott éppen Indiában, mert megemlékezést tartott II. János Pál pápa látogatásának 25. évfordulója alkalmából. A vallásközi találkozó megszervezése is neki köszönhető. Ő arról beszélt a találkozón, hogy ahhoz, hogy pozitív változás történjen a világban, a spirituális látásmódot kell előtérbe helyezni, amely az alábbi etikai értékeken alapszik: egymás szolgálata, jótékonykodás, megbocsájtás és könyörületesség. Arra ösztönzött mindenkit, hogy komolyan egyesítsék erőiket, azért, hogy létrejöhessen a szeretet és béke kultúrája.


Rádhanáth Szvámi  a különböző vallások közötti harmónia szükségességéről beszélt. Azt mondta, hogy minden kapcsolat ebben a világban csak akkor tartható fenn, ha megoldásokat keresünk a különbözőségekre és egyesülünk egy magasabb rendű cél érdekében. Ezt az elvet egy a személyes életéből vett példával illusztrálta. Amikor fiatal volt, a szülei komolyan fontolóra vették, hogy elváljanak, de mégsem tették, mert rájöttek arra, hogy ez a döntés nagymértékben befolyásolná a gyermekeik jövőjét. Ezért eldöntötték, hogy megoldják az összes problémájukat a gyermekeik érdekében.
Rádhanáth Szvámi a Bibliából és a Bhagavata Puránából (egyik szentírásunk) is idézett, és elmondta, hogy a vallás lényege nem a szektarianizmus, amely a külső szabályokon és rituálékon alapszik, hanem az Isten iránti szeretet és az, hogy az eszközévé válva segítsük Őt missziójának beteljesítésében  ezen a világon. A vallás nem arról szól, hogy csatlakozunk egy közösséghez, hanem a szív őszinte megváltoztatása a lényeg, mondta.


A különböző vallású emberek közötti kölcsönös tisztelet fontosságáról is beszélt. Egy hűséges kutya példájával igazolta állítását. A kutya gazdája lehet, hogy minden nap másik ruhát húz, de a hű kutya még mindig tudja azonosítani őt és kifejezni felé a szeretetét. Hasonlóképpen, aki igazán szereti Istent, tudja értékelni Őt a különféle megnyilatkozásaiban.
Maulana Abdul Malik azt hangsúlyozta, hogy az egoista életmód az erkölcstelenség növekedéséhez vezet a társadalomban. Megállapította, hogy egy önző ember képes bármit megtenni a saját érdekeiért, anélkül hogy érdekelné a másik ember. Az ilyen ember Istennek hiszi magát és a saját vágyai rabszolgájává válik. Szerinte az összes ilyen probléma legyőzhető, ha valaki követi a vallás törvénykönyveit és a testvériesség, a béke és az egyenlőség elve szerint él.
Ezután egy gondolatébresztő ülésszak következett, majd a méltóságok jókívánságaival folytatódott a program és végül egy közös ebéddel zárult a nap.

www.dandavats.com

képek: radhanatha-swami.net, hindu-guru-saints-swami.blogspot.com, dandavats.com

Krisna-völgyben sokszor találkozhatunk hasonló világjáró szerzetesekkel, mint Rádhanátha Szvámi, akik nem csak azért látogatnak el hozzánk, hogy lelki oktatásban részesítsék az embereket, hanem, hogy megpihenjenek, feltöltődjenek mielőtt folytatják útjukat.  Íme egy fotó arról, amikor nálunk járt, és részt vett sok más hívővel együtt egy szabadtéri ebéden:

  • Szeretettel várjuk egy turisztikai hétvégére, ahol Ön is megtapasztalhatja Krisna-völgy pihentető atmoszféráját!
  • További információ és jelentkezés az alábbi telefonszámon és email címeken lehetséges: Farkas Ádám (Hari Kirtana dász) 06-30/ 641-2309 [email protected], [email protected]