Mi az? Zöldes, sárgás, rücskös és ha megnyomják, vörös trutyit lő?  –  Nem, nem egy újabb űr sci-fi rémisztő szereplője. Krisna-völgy biokertészete rejtegeti e különleges zöldséget, melynek neve – karela. Számos egyéb elnevezése is van, így: keserűtök, balzsamkörte, keserű dinnye.

A keserű dinnye (Momordica charantia) a kabakosok családjába tartozik, amely a sütő- és főzőtököket, a dinnyéket és az uborkát foglalja magába. Brazíliában, Peruban, Kínában, Indiában hagyományosan fogyasztásra és gyógyításra használják, ezzel kezelik a fertőzéseket, maláriát, de férgek, paraziták ellenszere is.

Antibakteriális és antivirális hatása is van. Levéből készített kivonatai rendkívül hatékonyak a gyomorfekély kórokozója ellen, a szalmonella, az E. coli, a streptococcus bacilusok ellen. Olyan vírusokat is képes ártalmatlanítani, mint a herpesz és a HIV vírus.

Növeli az emberek és állatok ellenálló képességét. A rákmegelőző, vércukorszint csökkentő anyagok legnagyobb mennyiségben ebben a zöldségben fordulnak elő.

A karelát fogyaszthatjuk nyersen vagy főve, ihatjuk kifacsart levét vagy készíthetünk teát belőle.
Krisna-völgyben azonban sütve, chipsnek elkészítve, subjiba (indiai zöldséges főétel) keverve étkezés előtt tálalják, emésztést fokozó-, javító hatása miatt.

Jöjjön el augusztus 10.-én  a “Karela fesztiválunkra” és Govinda éttermünkben kóstolja meg Ön is!

Vigyázat, tényleg hatásos fegyver a kórokozók ellen 🙂

 

  • “Friss karela fesztivál” tervezett programja:

-Belépőjegyváltás az “Új Recepción”

-Krisna-völgy egyéni bejárása gyalog (kánikulában autójával a templomépületnél is parkolhat)

-“Ökologiai Gazdálkodás Tanösvény” egyéni bejárása

-Templomi vezetett szentélymegtekintés

-Öko gazdaság, Bio kertészet egyéni megtekintése (kérdéseikre szívesen válaszolnak kertészeink)

-Govinda étterem meglátogatása

 

2 hozzászólás

  1. A búcsú képeket végignéztem csodálatos volt. A kérdésem az lenne, hogy ezen a programon is lesz-e kis vonat, ha lesz akkor hol elérhető pl. bejárattól, vagy a faluból.
    Köszönöm válaszukat.
    Üdvözlettel: Makray Éva

  2. Szeretnék az Augusztus 10-i napom ott lenni. Hogyan kinél kell jelentkezni. Nincs autóm tehát szervezett autóbuszos kirándulás lehetséges. Kérem visszajelzésüket hogy mit tegyek. Szőczei zsuzsanna 1115 Fraknó utca 6/a fsz 3., telefon : 20 9 446 797
    köszönettel zsuzsa

Comments are closed.