Ha egyik nap úgy döntenek, hogy szívesen elhagyják a várost az emberközelibb, vidéki hangulat kedvéért, akkor érdemes ellátogatni Somogy megyébe, ahol számos érdekesség várja a kikapcsolódni vágyókat. Mi elsősorban persze Krisna-völgybe kalauzoljuk Önöket, de ha már erre járnak, betérhetnek egy-egy közeli faluba is, ahol Magyarország nevezetességeivel találkozhatnak.

Somogy szívében

Első állomás Nikla lehet, ahol Berzsenyi Dániel emlékét őrzi egykori háza.  1804-től kezdve 32 éven át élt itt a „Somogyi Diogenész”. A kertben egy érdekes somfa gyűjteményt is találunk.

Továbbállva ellátogathatnak Buzsákra. Az évszázados múltú buzsáki hímzés az 1900-as évek elejétől fogva vált híressé. A tájházban megcsodálhatják a vézásokat, boszorkányosokat, és a rátéteseket (hímzéstípusok).

Közelítve Krisna-völgyhöz a több mint ezer éves Somogyvár falujába érkezhetnek. Ópusztaszer és Mohács mellett Magyarország harmadik Történelmi Emlékhelye. Hajdanán itt állt Kapuvár, Kupa vezérnek, vagyis Koppánynak a szállásközpontja. Az itt található Bencés apátságot Szent László király alapította 1091-ben, s ez az épület szolgált temetkezési helyéül is. Itt található a Széchenyiek egyik kastélya is egy gyönyörű ősparkkal körülvéve.

Ha ezeket a helyeket mind szeretnék megtekinteni, akkor érdemesebb akár több napra is idelátogatni. Krisna-völgyben már több vendégház is a rendelkezésükre áll.

Mielőtt rátérnénk Krisna-völgy különleges látnivalóira, Somogyvámost, vagyis a Krisna-völgynek otthont adó kis falut sem hagyhatjuk ki a sorból. A falu egyik legnagyobb nevezetessége a határában álló  Puszta-torony, amelyet a 12. században feltehetően a Johannita lovagrend tagjai építettek. Hanzel László, egykori polgármester pedig a tojáspatkolás Guinnes rekordere volt. Műhelye és gyűjteménye a lakásán tekinthető meg.

Krisna-völgy, természet és ember harmóniája

Ha a falu evangélikus templomával szemben állnak, akkor jó helyen járnak, megérkeztek Krisna-völgy bejáratához. Szezon idején (május-október) a bejárat melletti recepción várják a vendégeket. Megkezdhetik barangolásukat a 260 hektárnyi területen fekvő völgy festői helyszínei között.

Kincs a természet ölén: az arborétum

Az 1993 óta bővülő arborétum egyből szembetűnő, ha elhagyják a kapu után önöket köszöntő elefántokat, és körbenéznek, hogy szemügyre vegyék a táj jellegzetességeit. Jelenleg 800 fa-és cserjefaj látható, melyből számos faj ritkaságnak számít és az 5 kontinens különböző területeiről érkeztek ide.

Himalájai és észak-indiai cserjék, mediterrán és szubtrópusi fajok keverednek az őshonos növényzettel, melyek közül jó pár a védett növények kategóriájába sorolható. Ilyen például a széleslevelű nőszőfű, a májvirág vagy a szúrós csodabogyó.

A gazdag növényvilág az állatokat is vonzza, így 110 madárfaj látogatja, illetve választja lakhelyéül az arborétumot. Legszebb a madarak közül a gyurgyalag, de néha előbukkanhat egy selyemgém vagy egy réti sas, amelyek a közeli Kis-Balatonról kóborolhatnak ide. Rókák és őzek is tévednek néha erre.

A tavak előtt elhaladva pedig nem csoda, ha békasereg kuruttyolása fogadja az arra járókat.

Biokertészet

Kicsit távolabb, a templom közelében található biokertészetünk, ahol kertészeink szívesen mesélnek a vegetariánus táplálkozás előnyeiről, és a biokertészetben történő speciális termesztésről. A komposztálás, a kártevők elijesztésére készített gyógynövényes oldatok, a trópusi növények termesztése, mint például az okra vagy a karella, mind-mind kertünk fontos részét alkotják.

Tehénvédelmi Központ

Ha tovább indulnak a templommal ellenkező irányba, akkor Tehénvédelmi Központunk területére érkezhetnek, ahol jelenleg 43 szarvasmarha él. Itt megtekinthetik, hogy a tehénvédelem miért olyan fontos része közösségünk életének. A tehenekre úgy tekintünk, mint a tejet adó anyáinkra, az ökrökre pedig úgy, mint mezőgazdasági munkában segédkező apáinkra. Mind a tehéntrágya, mind az ökrök igavonó ereje nélkülözhetetlen része egy megfelelően működő, mezőgazdaságon alapuló társadalomnak.

Ékkövek a tájban – keleti pavilonok

Krisna-völgyben 13 olyan helyet találnak, melyekre bórdó színű kupolás pavilonok hívják fel a figyelmet. A meditációra, a megnyugvásra, az elgondolkodásra szánt szent helyek ezek. Bárki megpihenhet itt, és elmélázhat azon, mitől olyan békések azok a helyek, ahol ember és természet együttműködik.

Krisna-völgy szíve, a templom

A völgy szíve a templom, a lakók hajnalban itt kezdik el a napjukat és a nap végén itt fejezik be. A templom Isten lakhelye, aki mindenkit szívesen vár Krisnavölgybe. Éppen ezért mindenkire, aki ellátogat hozzánk, Isten vendégeként tekintünk.

Ha már szezon van, nem hagyhatjuk ki az egyik legnagyobb rendezvényünket sem, a Búcsút. Idén is megrendezésre kerül, így várunk mindenkit szeretettel a hagyományos mesterségek kirakodóvásárának kavalkádjában, az ínycsiklandó vegetariánus ételek sátrában, a zenés, táncos, előadásokkal teli fesztiválsátorban, és számos más programunkon.

  • Ha szeretne megszállni vendégházainkban,  bővebb információval az alábbi személy szolgálhat önnek: Prabhakára dász (Balázs Péter) 0630/6310063