Tavaszi ízek
Főzni egyszerű, mondhatnánk. Csak lemegyünk a piacra, és megvesszük, ami kell. Belegondoltunk-e abba, hogy mit tudnánk venni azon a bizonyos piacon, ha a Föld nem teremné meg a hozzávalókat? Hálásak vagyunk-e azért, hogy az anyaföld ellát minket minden olyan dologgal, amellyel fenn tudjuk tartani a testünket? Ezekre a kérdésekre magunkban kell megtalálni a választ. Segítségül azért pár gondolatot idézek a védikus írásokból:
,, A Földet az anyánknak kell tekinteni, hiszen ellát minket zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonával, gyógynövényekkel, fűszerekkel és még tengernyi dologgal, amelyek elengedhetetlenek a test fenntartásához. Hálásnak kell tehát lenni, és nem szabad kizsákmányolni a Földet.”  Krsna a Bhagavad – gítában /14.4/ azt mondja: aham bíja- pradah pitá – Én vagyok a magot adó Atya.”
Egyszóval az, hogy a Föld megterem mindent, a Teremtőnek köszönhető. Ő az Atya, a Föld pedig az anyánk. Ugyanebben a versben elhangzik az is, hogy az anyagi természetben minden faj születés által jön létre, melyeket a Földanya hoz világra. Becsüljük hát meg a természetet, és soha ne felejtsük el, ki is az igazi Apánk és Anyánk!
Tavasszal a piacon megjelennek a friss zöldségek. Egy pár ízletes, egyszerű receptet ajánlunk, egy finom indiai édességgel:


Feles mungóbab-leves hónapos retekkel

Hozzávaló /4 személyre/:

2-3 friss hónapos retek zöldjével együtt
1 dl hántolt, felezett mungóbab /lehet sárgaborsó, felesborsó is!/
1.5 dl víz
2 kk só
1 kk kurkuma
1 kk kalonjí mag
1 rúd fahéj
2 ek olaj
1 nagyobb paradicsom
1 zöld hegyes erőspaprika
2 dkg vaj

A babot  a vízzel felrakjuk főni. A keletkezett habot leszedjük róla, kidobjuk. A retkeket és a paradicsomot kockára, a retek zöldjét és a zöld erőspaprikát csíkokra vágjuk. Amikor a bab teljesen szétfőtt beletesszük a kurkumát, a sót, a retket, és a retek zöldjét. Ha a víz nagyon elfőtt volna róla,  pótoljuk. Amikor a retek megpuhult egy serpenyőben felforrósítjuk a zsíradékot, és beledobjuk a fahéjat. Rövid ideig pirítjuk, amíg pattogni kezd, és megsötétedik egy kissé. Hozzáadjuk a kalonjít és a zöldpaprikát, és tovább pirítjuk. Kb. 25-30 másodperc múlva a paradicsomot is beletesszük, és 5-10 másodpercnyi pirítás után a forró leveshez öntjük.  Friss tavaszi petrezselymet is vághatunk bele. Még 5 percig főzzük, majd a vajat is beledobjuk, elkeverjük és forrón tálaljuk.


Tavaszi rizses házisajt
4 személyre

Hozzávalók:

1 fej zsenge karalábé
3 zsenge sárgarépa
2 zsenge fehérrépa
1  zeller zölddel együtt
1 marék zöldbab
1 marék zöldborsó
3 dl jázmin rizs
6 dl. savó /ami a sajt készítésből marad/
2 kk só
1 ek cukor
1 ek pirospaprika
1 kk bors
1 kk aszatgyanta /Hing vagy asafoitida ami hasonló ízt ad, mint a hagyma/
5 dkb vaj
2 ek olivaolaj
friss petrezselyem
olaj vagy ghí a sütéshez

Sajthoz:
2 l tej
1 dl citromlé

A tejből az előző receptjeinkben leírtak alapján házisajtot készítünk. Majd kockára vágjuk / 1 x 1 cm/ és aranyszínűre sütjük az olajban. A zöldségeket megmossuk, kockára vágjuk. A vajon a megmosott rizst megpirítjuk, sóval, borssal és az aszatgyantával. Amikor halványan megpirul, rátesszük a pirospaprikát, a zöldségeket, a kisült sajtkockákat, az apróra vágott petrezselymet és a cukrot. Felöntjük 6 dl savóval és amikor újra felforrt a lángot levéve fedő alatt kb.15 perc alatt készre főzzük.

S hogy az édesség se maradjon el:


Gulab dzsamun
Tejlabdák szirupban

Hozzávalók:
1 1/4 l víz
1 kg cukor
1 ek rózsavíz
20 dkg tejpor
5 dkb liszt 1 kk szódabikarbóna
1/4 olvasztott vaj
1 1/4 dl zsíros tej
olaj a sütéshez

A tejport, a lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat. Lassan hozzáadjuk a tejet, hogy egy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk. 15 golyót formálunk  belőle a következő módon. Egy golyónyi tésztát szorosan a tenyerünk közé szorítunk és körkörösen mozgatni kezdjük a tenyerünket. Az ujjainkat ne használjuk. 4-5 másodperc múlva fokozatosan engedünk a szorításon, miközben egyre gyorsabban mozgatjuk a tenyerünket. Ha jól csináltuk, tökéletes golyót kapunk, melyen nincs repedés. Lassú tűzön melegítjük az olajat, beledobjuk a golyókat. Állandóan kevergetve, forgatva, nagyon lassú tűzön kb. 25 percig sütjük őket. A golyók aranybarnák lesznek és felfúvódnak. A sütés vége felé kissé nagyobbra vehetjük a lángot.
Közben elkészítjük a szirupot: a vizet és a cukrot 5 percig együtt forraljuk, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a rózsavizet. A golyók akkor sültek meg, ha visszaugranak eredeti formájukra, miután két ujjunk között összenyomtuk őket. A golyókat kiszedjük az olajból, szitán lecsurgatjuk, majd legalább 1 órára a szirupba áztatjuk őket.
Elkészítési idő: másfél – két óra

Várom továbbra is kérdéseiket a [email protected] e-mail címen!

Üdvözlettel: Fodor Éva
/Rádhá-náma dévi dászi/

  • Ha teheti, látogasson el hozzánk és kóstolja meg éttermünkben hasonló fogásainkat!
  • Vegyen részt Ön is egy Krisna-völgyi hétvégi 3 napos túrán, ahol a pihenés mellett részt vehet az  igény szerint indított  főzőtanfolyamunkon is!