Üdvözlöm Önöket! Egy kis kihagyás után, ismét új recepteket fogunk közzé tenni a vegetáriánus ételek kedvelőinek örömére. Ezek receptek egy régi könyvünkben találhatóak meg, melynek a címe “Isteni ízek”. Ennek a könyvnek az összes példánya elkelt már, viszont Hemangi devi dasi és Kurma das -mindketten kiváló szakácsok- könyvei beszerezhetőek általunk. Könyveinkről a receptek végén olvashatnak! Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok a konyhában!

  • Krémes Burgonyafőzelék

Hv. 1kg apróbb burgonya
5 ek ghí v olaj
1/2 babérlevél
3 egész szegfűszeg
2 dl tejszín
1/2 kk frissen őrölt zöldbors
1 kk só
2 ek finomra metélt petrezselyem vagy korianderlevél
csipet pirospaprika

Főzés lépései:
1. burgonyát meghámozzuk 4 részre vágjuk  / a részeket megszurkáljuk  2-3 helyen a késsel/
2. ghít vagy az olajat felmelegítjük beledobjuk a babérlevelet és a szegfűszeget /néhány mp-ig pirítjuk/
3. hozzáadjuk a burgonyát és félig megpároljuk.
4. felöntjük tejszínnel és takaréklángon puhára főzzuk
/kb felére sűrűsödik a tejszin.
5. sózzuk zöldborssal és pirospaprikával fűszerezzük
petrussal és koriandrlevéllel meghintjük.
Forrón tálaljuk!

  • Padlizsán Pukki

Általában előételként szolgálják fel és azt tartják róla, hogy elsőként fogyasztva kiemeli a többi fogás ízét, és segíti az emésztést.

Hv:
1,5 ek kurkuma
1,5 ek só
3 ek víz
60 dkg padlizsán
ghi vagy olaj a sütéshez

Menete:
1. a kurkumát, sót és a vizet összekeverjük megkenjük  vele a karikákra vágott padlizsánt és 15-30 percre félretesszük
2. egy serpenyőbe 1,5 cm magasságig ghít vagy olívaolajat töltünk, felforrósítjuk a zsiradékot, és vörösesbarnára sütjük a padlizsánszeleteket benne.
Forrón tálaljuk!

  • Banános Puri

Hv:
25 dkg teljes kiörl liszt
5 dkg sárgaborsóliszt
1/2 kk csípős paprika
1 kk kurkuma
1 kk édeskömény
1 kk só
1 ek. olvasztott vaj
2 kicsi érett banán
2 kk barna v. fehér cukor
ghi v. olaj a sütéshez

Menete:

1. a liszteket összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajat benne
2. egy másik edényben pürésítjük a banánt /reszeljük turmixoljuk stb./
3. beletesszük a cukrot, majd az egészet a liszthez adjuk, összegyúrjuk.
/ha száraz kis vízzel újból átgyúrjuk, ha nedves nagyon liszt kell még hozzá/
Sima közép kemény tészta kell hogy legyen!
4. 15-20 percig nyirkos ruha alatt pihentetjük
5. majd forró olajban kisütjük /amikor a felszínre jön lenyomkodjuk, így szép magasra hízik/
/Nagyon finom érdemes kipróbálni!/

  • Vegyes Gyümölcsös Halava

Ezt a receptet Indiai Matajik adták nekem.

A hozzávalók azonosak a halava alapreceptjében szereplőkkel:

Hv:
7,5 dl víz
4 d. cukor
10 dkg vaj
2 dl búzadara
2 kardamom porrá törve
1/2 kk fahéj
1 dl kókuszreszelék
mazsola
vegyes gyümölcs
/lehet benne banán ribizli, málna, alma, barack stb./

Menete:
1. a vizet a cukorral felforraljuk belerakjuk a megmosott mazsolát és a felkockázott gyümölcsöket a fahéjat és a kardamomot
2. a vajat megolvasztjuk és beleöntjük a búzadarát állandóan kevergetjük 10-15 percig pirítjuk
3. amikor finom illata van és világos barna a búzadara hozzáadjuk a kókuszreszeléket, már csak 2-3 percig pirítjuk
4. felöntjük az 1. pontban felforralt szirupos gyümölccsel
5. addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik /mint a tejbegríz/
6. 10 percig lefedve pihentetjük

Ha forrón tálaljuk hideg napokon nemcsak az érzékeinket melengeti, hanem a testünket is!

Jó étvágyat kívánok!

A könyvek amiket itt felsorolunk szintén megvásárolhatóak adományjelleggel általam a fenti e-mail címen!

Kívánom, hogy főzzenek finomakat! Aki pedig tudja, ajánlja fel az Úrnak az Ő örömére!

Szakácskönyveink adományjelleggel:

Kurma szakácskönyv 4.000 Ft + postaköltség
Hemangi Kerttől a konyháig szakácskönyv 3.000 Ft+ postaköltség
Hemangi Új Indiai szakácskönyv 3.000 Ft+ postaköltség

A postai feladáskor kell a teljes összeget kifizetni postaköltséggel együtt.

Köszönjük a figyelmüket!

Jó évet és jó főzést kívánok Mindenkinek 🙂

Hare Krisna!

Üdvözlettel: Rádhá- náma devi dasi

  • Újdonság: Vegetáriánus Főzőtanfolyamok Krisna-völgyben!

Közkívánatra, útjára indítjuk főzőtanfolyamainkat, amelyek segítségével reméljük sikerül majd mind többekkel megszerettetni az indiai vegetáriánus konyhaművészetet és annak kultúráját! Tanfolyamainkat úgy időzítjük, hogy mindenki megtalálhassa a neki megfelelő időpontot, ezért általában hét közben valamint hétvégenként is elindítjuk azokat.

Néhány gondolat a vegetáriánus főzőtanfolyamokról

  • Hogy lehet íncsiklandó, szemet gyönyörködtető és lélekemelő fogásokat készíteni tradicionális receptek alapján?
  • Hogyan nyűgözheti le vendégeit néhány gyorsan elkészíthető, felejthetetlen fogással?
  • Mi a csonsz? Hogyan fújódik fel a puri? Technikák, tippek, trükkök…
  •  Egzotikus és a hagyományos ízek kedvelőinek egyaránt: Különleges ízek „európai gyomornak”

Tervezett időpontok:

2013 február 16 és 20-án -10 órai kezdettel

2013 március 2, 6, 16, 19 és 30-án -10 órai kezdettel

Főzzünk együtt, végül pedig együk meg a közösen elkészített fogásokat!

  • Bővebb információért, kérjük írjon nekünk a [email protected] email címünkre.

További újdonságként pedig, hotel illetve étterem tulajdonosoknak ajánljuk a séfjeik számára kínált vegetáriánus főzőtanfolyamokat:

  • Tapasztalta már, hogy egyre több igény mutatkozik az egészséges vegetáriánus ételek menüben történő kínálatára? Az Ön éttermi menüjében szerepelnek ilyen ételek? Ha még nem, de szeretné kínálatát bővíteni, kérjük a részletekért írjon nekünk az [email protected] email címre, mi pedig a szakácsainkkal vállaljuk, hogy tudásuk legjavát átadva segítjük Önt, vállalkozása sikeresebbé tételében :-)

 

Mindenkit szeretettel várunk vegetáriánus főzőtanfolyamainkon, jöjjön el Ön is és főzzünk együtt!