Sok szeretettel üdvözlünk mindenkit 🙂 Vegetáriánus szakácskönyvvásárunk továbbra is tart. A könyvekről a 10. receptsorozatban lehet részletesebben olvasni. Ma egy különleges személyről szeretnék pár szót szólni. Srímati Rádháráni a neve. Különlegessége, hogy csodálatosan tud főzni,  egyszerre 108 tűzhelyen főz, ért mindenfajta művészethez, többek között nagyon szépen tud zenélni, hangszereken játszani, s van még egy csodálatos erénye, Ő tudja a legkiválóbban szolgálni Krisnát. Krisna örök társa Ő. S ha valaki szeretne finomat főzni Krisnának bátran imádkozzon hozzá, hogy a kezét Ő vezesse a főzésben! Srímati Rádhárániról szentírásainkban lehet többet  olvasni, s természetesen interneten is sok különlegességet tudhatunk meg Róla.

Mai receptajánlónkban szerepel egy csatni melyet Rádhá-rednek neveznek. Ez egy különlegesen finom szilvából készült csatni mely Srímati Rádháráni kedvence. A csatnikból nem készítenek túl sokat egy-egy étkezéshez. Funkciójuk, hogy erősségükkel, fűszerezettségükkel az emésztés tüzét segítsék. A jó csatni olyan erős, hogy nem lehet megenni, s olyan édes, hogy nem lehet otthagyni. A csatnikat zsiradékban sült csemegékhez /pakóra tikki stb./ vagy erősen fűszeres fogásokhoz ajánljuk. Küllemre olyanok mint a lekvárok, nem mindig gyümölcsből készülnek /alma dió, körte narancs ananász stb. / Mentából korianderből, zöldségekből is szoktak ilyen fogásokat készíteni.

Lássuk hát a receptjét:

  • Rádhá red csatni

Hozzávalók
1 l üveg szilvabefőtt vagy 1 kg szilva kimagozva
2 kk kókuszreszelék /az kedvező, ha nem szárított de az is jó/
2 kk őrölt koriander
2 kk  porchili
2.5 cup kristálycukor
1 kk só
kevés olaj vagy ghí
a végén egy csipet kámfor

Elkészítése:
Az olajon pár percig pirítjuk a kókuszreszeléket, majd az őrölt koriandert belerakjuk, utána a porchilit, s beleöntjük a szilvabefőttet lé nélkül /vagy a szilvát/. Főzzük egy darabig, amíg szétesik, /olyan, mintha lekvárt főznénk/ utána belerakjuk a cukrot s addig főzzük amíg be nem sűrűsödik lekvár állagúra. Amikor készen van egy csipet kámfort  is rakunk bele /elhagyható, de nagyon finom benne/

Egy érdekes kenyérfélét Dosát is szeretnék bemutatni.

  • Dosa

Kelt tésztát kell készíteni hozzá
1/4 kg fehér liszt
1/4 kg barna liszt
1/2 élesztő
langyos víz
1 kanál cukor
1.5 kanál só
1/4 dl olaj

Az élesztőt langyos vízbe rakjuk, melybe cukrot is raktunk kb 20 percig pihentetjük, hogy felfusson /habos lesz/ A lisztet összekeverjük a sóval beleöntjük az olajat és a felfuttatott élesztőt. Meleg helyen kelesztjük  legalább fél órát. Amikor megkelt kb. 10 dkg-os darabot szakítunk le belőle gömbölyűre formázzuk, s sodrófával lapos korongot készítünk belőle. Négyfelé vágjuk 4 db háromszög forma lesz belőle, melyet még sodrófával kicsit megnyújtunk. A palacsintasütőt a tűzre rakjuk /zsiradék nélkül/ megsütjük a háromszögek mindkét oldalát rajta.Pár mm vastagságú kell hogy legyen egy egy háromszög.
Így hamar kisül kis kenyerünk, melyet bátran kínálhatunk mindenféle zöldséges ételhez, nagyon finom.

  • Kókuszos rizs reszelt sárgarépával

Aranyszínű rizs reszelt répával és pirított kókuszreszelékkel tarkítva. Gyors, színpompás mennyei illatú és főként ízletes köret.

Hv: 2.5 dl hosszú szemű rizs
2 ek vaj vagy növényi olaj
1.5 ek szezámmag
6 egész szegfűszeg
6 szem fekete bors
1 rudacska fahéj
3 ek kókuszreszelék
4-4.8 dl víz
25 dkg reszelt sárgarépa
1.25 kk só
2 evőkanál mazsola

A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük. A vajat vagy olajat felmelegítjük, beleszórjuk a szezámmagot,  a szegfűszeget a fekete borsot, a fahéjrudat és a kókuszreszeléket. Kevergetve addig pirítjuk, míg a kókuszreszelék aranybarna nem lesz. Belekeverjük a rizst, még néhány percig pirítjuk a keveréket, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, felforraljuk, és fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Néhány percig lefedve állni hagyjuk. Tálalás előtt villával meglazítjuk a rizsszemeket.

  • Egyszerű vegyes zöldséges főtt szabdzsi

Hozzávaló:

2-3 db burgonya meghámozva kockázva
1-2 db sárgarépa kockázva
fél karfiol rózsákra szedve  kisebb méretűekre
1 cukkini kockázva

2 kk Római kömény
1 ek reszelt gyömbér
2 kk Őrölt koriander
2 kk Őrölt római kömény
1-2 paradicsom /lehúzzuk a héját, paradicsomkonzerv is jó/
1/2 kk kurkuma
2 kk só

Elkészítése:
A zöldségeket a fenti formában előkészítjük. Kevés olajon megpirítjuk először a római köményt /egész/, akkor jó ha az illat kijön. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, majd pár másodperc után a koriandert és a római kömény ami őrölt, s a paradicsomot, melyet kockára vágtunk. Pirítjuk kicsit a paradicsomot, míg elmegy a leve, majd belekerül a kurkuma és a zöldségek,először a sárgarépa, pirítjuk kicsit, majd a több s felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Puhára főzzük a zöldségeket. A végen belekerül a só. Egyszerű leveses főtt étel.

S hogy az édesség se maradjon el:

  • Almahalava

Hozzávaló:

9 db alma reszelve
8 dkg vaj
1.5 cup cukor
mazsola dió bele

A vajon pároljuk az almát. Az elején lefedett fedővel. Amikor összeesik hozzákeverjük a cukrot, belerakjuk a mazsolát. Addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. /fedő nélkül/ A végén belekeverjük a diót. Ha kellőképpen összefőztük golyózható, illetve egy tálcán kihűtjük kockára vágható. Fogyasztható kikanalazva is

  • Jó étvágyat hozzá!

Krisna-völgy Govinda Étterem: ITT

  • Krisna-völgy Govinda Éttermének induló Főzőtanfolyamairól [email protected] email címen érdeklődhet.