Minden Kedves Olvasómnak Boldog Új Évet Kívánok 🙂
Ma három különleges szakácskönyvre szeretném felhívni a figyelmüket! Mindegyik megvásárolható és utánvéttel tudom kipostázni. Mindhárom segítséget ad a vegetáriánus ételek elkészítésében egy egészségesebb étrend kialakításában. A vegetáriánus étkezés nagyon kedvező. Egyrészt a szentírásban -Bhagavad Gítá- is olvashatunk arról, hogy mi az amit ajánlatos fogyasztanunk. Zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, tejtermékek. Testünk könnyebben tudja megemészteni ezeket az ételeket, s valójában csak meg kell tanulni az elkészítésüket. Higgyék el ezzel az étellel is lehet örömet szerezni a családtagoknak!

Receptsorozatunkban a három könyvből választottunk ki egy-egy receptet, ezzel kicsit bemutatva magát a könyvet is. Remélem tetszeni fog Önöknek, s késztetést éreznek majd arra, hogy kipróbálják 🙂

  • Új szakácskönyv jelent meg Hémangi Dévi Dászi második könyve:

Vegetáriánus kalandozás a magyar konyhában – Magyar ízek vegetáriánus alapanyagokból.

Brassói aprópecsenye /vegetáriánus módra/

Hozzávalók:
3 l. tejből házisajt /lsd előző receptekben/
olaj
1/2 kk asafoetida
1 kk majoránna
1 kg krumpli
só bors
pirospaprika

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk. A megkeményedett házi-sajtot is felkockázzuk. Mindkettőt külön kisütjük olajban.  /előbb a házi-sajtot, majd a burgonyát/
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a fűszereket, asafoetida, pirospaprika, bors, majoránna.
Néhány másodperc kevergetés után felöntjük egy dl vízzel, beletesszük a krumplit és a házisajtot, sózzuk, összeforgatjuk. Már kész is van.

/Én még főtt zöldborsót is szoktam bele tenni !/

Hémangi D.d. régebbi könyve is nagy sikert aratott már:
A kerttől a konyháig

Ebből a könyvből is kiválasztottam egy igazán jó receptet:

Mákos kalács

Hozzávalók:
40 dkg liszt
4 dkg fruktóz /cukor/
csipet só
kb 2.5 dl kézmeleg tej
2.5 dkg élesztő
8 dkg puha vaj

A töltelékhez
20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
15 dkg fruktóz /cukor/
5 dkg mandulaforgács pirítva
10 dkg  kandírozott gyümölcs
5 dkg mazsola
1 dl meleg tej
1/2 kk őrölt szegfűszeg

A lisztbe belekeverjük a sót és középre egy mélyedést készítünk. Beleöntünk egy kevés tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és szórunk hozzá egy kevés cukrot.  Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a maradék cukrot és a puha vajat, majd a megmaradt tej segítségével lágy tésztát gyúrunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még tejet.
Ha kész a tészta, egy kevés liszttel megszórjuk a tetejét, majd konyharuhával lefedjük és a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a darált mákot, a citromhéjat, a porcukrot, a mandulaforgácsot, a kandírozott gyümölcsöt, a szegfűszeget és a mazsolát. Ráöntjük a meleg tejet, és elkeverjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk, mint a bejglit. Egy középen lyukas kuglófformát kikenünk zsiradékkal és meghintünk liszttel, majd beletesszük a tésztát, és a két végét óvatosan összenyomkodjuk. A tetejét megkenjük tejjel, majd még fél órán keresztül pihentetjük. Előmelegített sütőben sütjük először 200 fokon 10-15 percig, majd 180 fokon még 30-35 percet. Ha kihűlt, a tetejét meghinthetjük porcukorral, illetve díszíthetjük porcukorral és citromlé keverékéből készült mázzal.

Harmadik könyvünk pedig az:
Ínycsiklandó Vegetáriánus ételek  /Kurma dász írása/

Sütőtökös burgonya marwari módra

Ez egy Észak Indiában igen népszerű étel, gyorsan, könnyen elkészíthető. Forrón purival tálalható.

Előkészítési idő  és főzési idő 20-30 perc

Hozzávalók:
3 ek olaj
1/2 tk fekete mustármag
1 tk kalondzsi
5 cm hosszú fahéjrúd
2 kardamonhüvelyből magok /vagy por kardamom/
2 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1/2 teáskanál hing /asafoitida/
2 ek yoghurt
1/2 tk lepkeszegmag
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt kömény
1 tk chilipor
1/2 tek kurkuma
4 pohár burgonya meghámozva 1.25 cm-es kockákra vágva
4 pohár sütőtök ugyanígy
2/3 pohár víz
1 tk citromlé
1/2 tek cukor
1,5 tk só

Elkészítése: közepes lángra rakjuk a vastag aljú edényt /kb 4 l-es. /Ha forró már az olaj beleszórjuk a fekete mustármagot, a kalondzsit, a fahéjrudat, a kardamommagot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Ha a fekete mustármag pattogni kezd, hozzáadjuk a lepkeszegmagot, és néhány árnyalatnyival sötétebbre pirítjuk.
A fűszerekhez öntjük a joghurtot a hinget, a koriandert, a római köményt, a csilit, és a kurkumát, és 1 percig kevergetjük. Végül hozzáadjuk a burgonyát, a sütőtököt, a vizet, s az edényt lefedve közepes lángon kb. 15 perc alatt puhára pároljuk a zöldségeket. Ha   leragadnának, öntsünk alájuk egy kis forró vizet. A végén citromlével ízesítjük, sózzuk- cukrozzuk, és forrón tálaljuk.

  • Jó étvágyat hozzá!

Fenti könyveket az alábbi adományokért lehet beszerezni /megrendelhetőek [email protected] e-mail számon/

Kurma szakácskönyv Ínycsiklandó vegetáriánus ételek /240 recept/: 3.500,- Ft + postaktg
Kerttől a konyháig szakácskönyv /108 recept/: 2.500,- Ft + postaktg
Vegetáriánus kalandozás a magyar konyhában: 1.500,- Ft + postaktg

Lelki életben és finom ételekben gazdag új évet kívánok 🙂

Rádhá-náma devi dászi

Krisna-völgy Govinda Étterme: ITT