Krisnának felajánlott finomságok

Sokakban felmerült már a gondolat, vajon mit fogyasztanak a vegetáriánusok, pláne ha szerzetesek? Most fellebbentjük a fátylat eme titokról a “Hogyan telik egy napunk” sorozat 5. részében 🙂

Patita Pávana Prabhút a helyi “nagykonyha” vezetőjét kérdeztük meg e témával kapcsolatban.

Milyen alapanyagokat használtok?

V.: A Krisna-völgyi organikus kertészet jelenleg több mint 50! féle zöldséget, gyümölcsöt termeszt idény jelleggel, de nem csak az itt élők részére, hanem egyházunk más központjaiban lévők számára is. E zöldségek mellett helyi termesztésű gabonaféléket, teheneink tejét, és fűszereket használunk főként.

Milyen ételeket készítetek ezekből az alapanyagokból?

V.: Köretként szolgál többek között a hajdina a köles és a rizs, emellett a többi gabonaféléből sokmagos kenyereket készítünk, élesztő és sütőpor hozzáadása nélkül. Mivel lakto-vegetáriánusok vagyunk a fehérjét főleg a tejtermékekből (tej, túró, házi-sajt, joghurt fedezzük). Ezeken kívül sok-sok hüvelyest: babot, feles-borsót, dhál-t (Indiai feles-borsófélék) fogyasztunk, amik szintén bő fehérjeforrások. Idényjellegű salátákat is készítünk, paradicsom, paprika, fejes saláta, uborka, cékla, répa, torma, alma, porcsin felhasználásával.

Melyek az itt élők “kedvenc” ételei?

V.: Hát igen, itt jönnek a főételek…az említett házi-sajt felhasználásával készült szabdzsik (különféle zöldségekből álló főtt vagy sült fogások, melyekből millió féle variáció létezik), bharák (uraddhál fánkok fűszeres joghurtszószban), pakórák (sárgaborsó bundában sült zöldségek) körettel, csatnik (gyümölcsök felhasználásával készült mártás). Ám az előételként fogyasztott, gazdagon elkészített levesek, gyümölcslevesek is méltán népszerűek, nem beszélve a fruktóz felhasználásával készült és heti 2-3 alkalommal is felszolgált édességekről!

Milyen rendszerességgel kerül ugyanaz az étel az asztalra?

V.: Heti menü szerint főzünk, de igazodva a kertészetünk aktuális kínálatához. Vasárnaponként vagy ünnepeink alkalmával pedig több fogásos lakomával kedveskedünk az itt élőknek.

Terveztek-e még ezeken kívül valami egészséges újítást?

V.: Az idei évben már bő amaránt termésnek örvendtünk, ezért elhatároztuk, hogy e nyomelemekben és vitaminokban gazdag értékes fehérjeforrást többféleképpen is felhasználjuk: pattogtatva müzlibe tesszük, megőrölve lisztekhez keverjük.

Végezetül mit ajánlanál az olvasóknak, ha kedvet kaptak a főzéshez?

V.: Legfontosabbnak tartom, hogy táplálkozzanak egészségesen, hiszen már régóta tudjuk: ép testben ép lélek! Ehhez segítenek hozzá mindenkit a Vegavarázs.hu honlapon található receptek és leírások.

Jó étvágyat kívánunk!

Két kisvideó Patitától:

Még több videó: ITT

1 hozzászólás

  1. Hari!Az Amaránt aratásról néztem a felvételeket,és az Amarant2 kísérő zenéje nagyon tetszik!!!!!:D Nagyon sokszor meghallgattam,SZUPER!!!!!:D Szeretettel üdvözöllek Titeket!!!!! Böbe.

Comments are closed.