A Krisna-hívők is vegetariánusok

Az alábbiakban olyan érdekfeszítő önvallomást olvashatunk, amely egy olvasói levélre válaszként született, és szerzője húsz éve laktovegetáriánus módon táplálkozik.
Részletek az önvallomásból: “Jól emlékszem, húsz évvel ezelőtt számomra is milyen hihetetlennek és megvalósíthatatlannak látszott, hogy leszokjam a húsevésről. Már akkor is állatvédő beállítottságú voltam, és megkönnyeztem, mikor arról hallottam, hogy bánnak a bálnákkal a bálnavadászok, és hogy menthetetlenül pusztulnak ki fajok a Földön. Volt egy saját nimfapapagájom is. Mandarinnak neveztük el az arcán lévő piros foltok alapján – ha hívtam, akkor a vállamra szállt. Voltak hörcsögeim is (egy fehér és egy barna mintás), akiket szintén nagyon kedveltem, bár ezek kevésbé voltak aktívak.

Finom gyümölcsök

Így szíven ütött, mikor tudomást szereztem róla és mélyebben belegondoltam, hogy hozzánk közel, a vágóhidakon milyen borzalmas tömegmészárlást végeznek nap mint nap az ártatlan háziállatok körében. Nem éreztem erőt ahhoz, és nem láttam gyakorlati valószínűségét, hogy leszokjam a húsevésről, de a dolog szöget ütött a fejembe.

Később találkoztam “csodabogár” vegetáriánus emberekkel és Krisna-hívőkkel is, akik alapvetően vallási indíttatásból nem ettek húst. A legjobban az lepett meg, hogy mindannyian energikus, vidám emberek voltak, egyáltalán nem “besavanyodott” figurák, amilyennek korábban a vegetáriánusokat képzeltem.
Azt gondoltam, hogy biztosan állandóan a bevitt kalóriamennyiséget kell számolgatniuk, ezért állandóan kockás füzettel a hónuk alatt, beesett arccal járkálnak, de egyáltalán nem ez volt a helyzet.

Vegetáriánus szakácskönyv Krisna-völgyben is kapható!
Ahogy néhányszor olyanoknál vendégeskedtem, akik már elsajátították a húsmentes főzés csínját-bínját, arról is meggyőződtem, hogy nagyon laktatóan lehet ezen a módon táplálkozni. A vegetáriánus kultúra nem csupán annyit jelent, hogy elhagyjuk a húst az ismert ételekből, hanem egy egész – vagy több egész – gasztronómiája van az ilyen étkezésnek a különböző kultúrákban. Egyúttal nagy lelkiismereti megkönnyebbülést éreztem, mikor belegondoltam, hogy miattam már nem kell ártatlan állatok nyakát elvágni.

A családommal szerencsém volt, mert anyukám is hajlott az erőszakmentes étkezésre, így hamar kidolgozta az erre alkalmas receptgyűjteményét, és így mi mindig ilyen ételeket ettünk. Egyébként pedig azt tapasztaltam, hogy az olyan családokban, ahol igazi szeretet uralkodik, az emberek tiszteletben tartják egymás étkezési szokásait, sőt segítik is egymást. Például mikor hazalátogatok Egerbe (én Budapestem lakom), még az apukám is mindig vegetáriánus finomságokkal szokott várni, bár ő továbbra is szokott húst enni.”

Cikk folytatása: ITT

Forrás: Ökovölgy honlap

 • Szeretne készíteni finom vegetáriánus ételeket?  Receptek itt: Vegavarázs

Kérjük adója 1%-nak felajánlásával támogassa törekvéseinket!

 • Technikai számunk: 0389

Köszönjük felajánlását!

1 hozzászólás

 1. Sziasztok, Laci vagyok, ès hùsevö:(

  Elèggè megèrintö amikor a vàgòhidat emlited. Ugyanùgy èlölènyek mint mi vagyunk. Szörnyü belegondolni min mennek keresztül ezek az èlölènyek:(
  0 negativ a vèrem ès azt olvastam, hogy szüksègem van a hùsra, mert ez ösi vadàsz vèr.
  Szeretnèk leszokni a hùsevèsröl, mert nem tùl gusztusos belegondolni, hogy honnan jön a tàl kaja.
  Meg èppen azèrt talàltam erre az oldalra, mert ki szeretnènk szàlni a kapitalista fertöböl a pàrommal ès kèt èves kislànyommal ès környezet tudatosan èlni. TV NÈLKÜL!:)
  Jòegèszsèget kivànok Testvèreim!

  Làszlò Szekeres de Islas Canarias

Comments are closed.