November elején az év legédesebb fesztiválját ünnepeltük, a Góvardana Púdzsa ünnepséget. Azért a legédesebb, mert ezen a napon mindenki kitesz magáért, és a legkülönfélébb édességeket ajánlja fel Krisna Góvardhan Lál formájának.
Ezen a csodálatos napon Krisna-völgyben a látogatók száma is hihetetlenül megnő; azt mondják, az idén csaknem 700 vendégünk volt.

A kérdés csupán az, hogy mindez Góvardhan Lál csodás mosolyának, az édességhalmok vonzerejének, vagy a tehenek bűbájának köszönhető? A templomszoba több mint a fele megtelt a halomba rakott édesség-hegyekkel, így több, mint másfél tonna(!) édesség lett felajánlva Krisna oltárán.

De maradjunk most csak a tehenek bűbájánál. A Góvardhan szó jelentése: tehenek védelmezője és fenntartója, hiszen az indiai Góvardhan hegy ellátja őket étellel, itallal (A gó védelmezőt, a vardhan fenntartót, táplálót jelent). Ilyenkor úgy tesszük ünnepélyesebbé ezt a napot, és érezzük át jelentőségét, hogy együtt ünnepelünk mi is a tehenekkel. Délben mindannyian kisétáltunk a gósalához, a tehenészethez.

Miután megérkeztünk, rádöbbentünk arra a tényre, hogy annyira sokan vagyunk, nem férünk be az istállóba. Így hát, Sríla Sívaráma Szvámí Maharádzsa, egyházunk vezető lelkésze megkérte a vendégsereget, hogy amennyire csak tudnak, álljanak közelebb a tehenekhez. Micsoda szeretetteljes pillanatok! Miután a tehenek bőgése és a vendégek zajongása kicsit elcsitult, mindenki megtalálta a helyét az istállóban. A tehénpásztorfiúk felépítettek egy hatalmas Góvardhan hegyet a középső folyosó végén. A helyszín azt a kedvtelést örökítette meg, amelyben Krisna és Balarama, a tehenekkel együtt megünnepelték a Góvardhan Púdzsát.

Az ünnep fontosságának hangsúlyozása mellet az is elhangzott, hogy mi minden történt a gósalában a tavalyi év során, milyen fejlesztések és tervek valósultak meg. Bemutattuk azokat a barátainkat, akik örökbefogadó „szülőkké” váltak, miután magukra vállalták egy-egy tehén vagy ökör gondozási költségét. Megköszöntük nekik az adományukat, és a „gyerekeikről” készült fényképpel, valamint Góvardhan Lál édességével ajándékoztuk meg őket. Az idei év során minden tehenünket és ökrünket örökbe fogadta egy kedves „mama” vagy „papa”.
Az istálló bejáratánál egy új, fényképekkel díszített tábla várt ránk, az összes tehén, ökör, valamint patrónusuk nevével ellátva. A vendégek sokáig, izgatottan keresték melyik boci kinek a “fia” vagy “lánya”. Nemsokára talán a családfák képe is szintén látható lesz.

Fiatal ökreink, Haladara és Thakurdzsi ma igazán szolgálatkészek voltak. Egy új, nagyméretű fűzfa vesszejéből fonott kocsit húztak, amelyet a későbbiek során majd szénagyűjtésre használnak. Mi mást mondhatnék még, jövőre Önt is várjuk a következő Góvardhan Púdzsa ünnepségre!

2 hozzászólás

 1. Kedves Lóránt!

  Sajnos már volt a Góvardhan-púdzsa, október 26-án… Sajnáljuk, hogy nem tudtál eljönni. A “Programok az október 23-a hosszú hétvégén” cikkben írtunk is róla.

  Góranga!

  Sörös Ágnes

 2. Gouranga.

  idén mikor lessz???
  Én figyelemtlenségből asszthittem hogy a tavayli időont idére szól bekészültem és pufff.

  és

  nincs.

  mikor lessz azt hol tudhatom meg???

Comments are closed.