Az országos havazás Krisna-völgyet is meglátogatta.

Az útjaink személyautók számára szinte járhatatlanok lettek, a Posta kocsi sem vállalta a jeges emelkedőkön, dombokon való közlekedést.

Pőcze Vilmos Krisna-völgy környezetgazdálkodási vezetője szerény, de annál nagyobb tudással felvértezett, elkötelezett környezetvédőként, s egyben közösségünk igen megbecsült tagjaként szólalt fel a rendszeres közösségi fórumon, ahol az itt élők megbeszélik a mindenkit érintő eseményeket.

Elnézést kért mindennemű mentális és fizikai fájdalomért a jelenlévőktől, hiszen az országutakon megszokott anyagokkal való hótakarítást Krisna-völgyben nem alkalmazzuk.

Mi ennek az oka?

Az ökoszisztémában jelentős zavart okozó nátrium-klorid megakadályozza a növények vízfelvételét, ártalmas az állatok számára is, mivel kimarja a bőrüket (a patásoknak kisebesíti a pata környékét), s a vizekbe jutva szintén bajokat generál.

Emiatt nem sózzuk az utakat. Ugyanezen megfontolásból nem aszfalt utak épültek Krisna-völgyben, mert nem egyeztethető össze a környezethez való hozzáállásunkkal, illetve a fenntarthatósággal.

Ezek a döntések viszont kompromisszumokat hoznak magukkal.

A mintegy 4,5 km belső úthálózat 75 %-a nem pormentesített, szórt köves makadámút, és 25 %-a burkolt felületű. Ennek fenntartása egész évben feladatot ró ránk. Télen a 10 cm-nél nagyobb hótakarás esetén az útfelületekről lehúzzuk a havat, azonban a letapadó vékony hóréteg, illetve a járművek és emberek által letaposott hóréteg hideg idő esetén megmarad az útfelületeken és átjegesedik (az aszfalt napsütésben ön-leolvasztó hatású, míg a fehér kőzúzalék ennek töredékében sem az). A lejtős útszakaszokon homok, illetve kőzúzalék szórást alkalmazunk érdesítésre, de ezek az anyagok nem olvasztják el a jeget, csupán érdesítik a felületet, másrészt annyi nem áll rendelkezésre, hogy minden útfelületet leszórjunk. Különösen azért nem, mert a nappal melegétől, vagy a taposás révén a homok és kő besüllyed a jégrétegbe, majd újra fagy és a felület újra jegessé válik. Ha naponta újra esik 1-3 cm hó, akkor sziszifuszi küzdelem az utak jégmentesítésre ezekkel a módszerekkel.

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!