Bizonyára sokan találkoztak Krisna-völgy híres mottójával: egyszerű élet, magasszintű gondolkodás, de talán már kevesebben tudják, hogyan valósul meg ez a gyakorlatban, milyen erőfesztítéseket tesz ökofalvunk az önellátó élet körülményeinek megteremtéséért.
Az egyszerű, természetközeli életmód segít közelebb kerülni Istenhez, hiszen elfogadjuk azt, ami könnyedén elérhető, vagyis amit Isten nyújt a számunkra. Ez évszázadokkal ezelőtt még egyszerűbb volt, mint napjainkban, amikor minden terméket bonyolult szerkezetű és üzemmódú gépek gyártanak, melyek működtetéséhez rengeteg energia, idő és pénzráfordítás szükséges.

Krisna-völgy céljai között szerepel, hogy felkutassa és alkalmazza azokat a hagyományos, jól és egyszerűen működő eljárásokat, melyek segítségével létrejöhet egy önmagát teljesen ellátó közösség.
Ennek három legfontosabb pillére a táplálkozás, a ruházkodás, illetve a hideg időjárás elleni megfelelő védelem, vagyis az alapvető fizikai szükségleteink biztosítása.
A ruházkodás terén a saját textil létrehozása érdekében megtettük a szükséges előkészületeket, ezzel kapcsolatban több régi kézműves mesterségbe nyertek bepillantást kézművescsoportunk tagjai.
Idős magyar mesterek voltak oktatóik, akik jól ismerik az ország természeti adottságait és az itt könnyen megtermelhető rost és egyéb növényeket, így a rostnövények termesztésétől a ruhafestésig, valamint a csuhé és gyékény felhasználhatóságáig mindenféle kézműves technikát elsajátíthattak tőlük.
Természetesen az általunk hasznosnak tartott kézművesiparágak tudománya még jócskán bővíthető, de talán kezdetnek elég.
Kísérleti jelleggel többezer négyzetméteren ültettünk el kender- és lenmagot, ami majd a saját szövésű vászon egyik fontos alapanyaga lesz a későbbiekben.
A területünkön „termesztett” csalán is nagyon jó fonal-alapanyagnak bizonyult az erős rostjai miatt, így e növény újabb hasznos oldalát ismerhettük meg az igen közkedvelt és hasznos csalántea után.
Kipróbáltunk a régi időkben alkalmazott növényfestő-eljárásokat, melyek lehetővé teszik, hogy drága, környezetszennyező, szintetikus festékek nélkül színezzük a ruháinkat. Így megtudtuk, hogy a helyben is termesztett virágainkból gyönyörű színskálájú festékek nyerhetőek, kiegészítve más, kimondottan e célra termelt növényekkel.
Lábbeli előállítással is foglalkozunk; elkészültek az első kukoricacsuhé-papucsok, melyek nemcsak tetszetősek és természetes anyagból készültek, de igen kényelmeseknek bizonyultak a használat során.
A környéken gyűjtött gyékényből pedig használati tárgyakat készítettünk, mint pl. kosarakat, tálakat, tálcákat.

Ami a táplálkozást illeti, a biokertészetünkben olyan növényeket termesztünk elsősorban, amely az ájurveda tanácsai alapján egészséges és tápanyagokban gazdag, illetve valamilyen módon tárolható télen.
Az élelmiszertöbbletet általában befőzéssel, savanyítással tartósítjuk,  mesterséges szerek használata nélkül. Rengeteg zöldség és gyümölcs kerül így télen savanyúságként, lekvárként és befőttként az étrendünkbe.
A templomi imádat során nagyon sok virágra van szükségünk, amit régebben meg kellett, hogy vásároljunk, illetve adományba kaptunk termelőktől. Tavaly már a tavasz előrehaladtával egyre kevesebbet kellett ezekre költenünk, és júniusra már csak azokat a virágokat használjuk a virágfüzérekbe és díszítésként az oltárra, amik helyben teremnek.
Az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk a tej és a tejkészítmények. Ennek érdekében működtetjük a tehenészetet, melynek állományát bővíteni kívánjuk egy újabb különleges fajta tehénnel, a zebuval.
A teheneket nemcsak mint haszonállat tartjuk, de védelmezzük őket egész életükön át, a születésüktől fogva, és nem küldjük őket vágóhídra, amikor már öregek és kiszolgáltak.
Jelentős mennyiségű mézet adnak Krisna-völgy méhei. Mivel szépen szaporodtak és a telet is elég jól átvészelték, tavasszal egy részüket eladtuk, a többiekkel termeltünk és szaporítottuk őket.
A méz egyes gyógykészítmények alapjául is szolgál, melyből bio gyógykrémek, gyógymézek is készülnek, melyek természetes kiegészítői a hagyományos gyógykezeléseknek.

Az önellátó fűtés érdekében erdőtisztítást illetve fásítást végzünk. Jelenleg az éves teljes tűzifa szükségletünk egyötöde belső termelésű. A tüzifa áremelkedése és egyre nehezebb beszerezhetősége miatt új energiaforrások kipróbálását tervezzük. Ígéretesnek mutatkozik egy magyar energiafűz fajta, mely gyors növekedése, magas fűtőértéke miatt erdőket válthat ki a jövőben.
Az önfenntartás irányába mutatóan feldolgoztuk a meglévő mélyfúrású ivóvízkút beüzemelési lehetőségeit, valamint ásott kutakkal is próbáljuk előteremteni a szükséges vízmennyiséget.